apr 26 2011

Hoezo ZZP tekstschrijver?

Published by at 1:12 pm under Mijmeringen

Toen ik zo’n veertien jaar geleden begon met mijn bedrijf, heette ik een ondernemer, of ‘eigen baas’. In die tijd was het ook iets opvallends op feestjes ‘hij heeft een eigen bedrijf’. Zeker voor een jonge twintiger was dat schijnbaar opmerkelijk. Zelf vond ik het niet zo’n prestatie: solliciteren leek mij veel moeilijker. Dan zat ik liever aan de andere kant van de tafel. En zo geschiedde. Mijn functie werd werkgever.
 
Na tien jaar met veel plezier en het nodige succes een communicatiebureau te hebben gerund, besloot ik de deur tijdelijk te sluiten. De kinderen waren namelijk nog net niet leerplichtig: een prima excuus om eens de wereld met ze rond te vliegen. In aanloop naar die reis, ontdekte ik dat ik in de laatste maanden zonder medewerkers nog maar een dertigurige werkweek had, in plaats van een zestigurige. Terwijl ik – openbaring – uiteindelijk rendabeler opereerde.
 
Zonder tekstschrijvend personeel
 
Bij terugkomst pakte ik de draad weer op. Zonder personeel dit keer. Dat was wel even wennen. Opdrachten afhouden, nee zeggen, keuzes maken… Maar ik oefen nu tenminste weer mijn vak uit in plaats van medewerkers aan de slag te houden en constant uit te leggen wat met die klant besproken is.
 
Om meerdere redenen kan ik het iedereen aanraden, om één reden niet. Het woord ZZP. Wat is dat een vervelend diskwalificerend woord. Zelfstandige Zonder Personeel. Wie heeft dat bedacht? Voorheen was ik toch ook geen ZMP, Zelfstandige Met Personeel? Waarom niet OZP of iets dergelijks? Onafhankelijke Zelfstandige Professional?
 
ZZP? Neeeeee!
 
Ik bedoel ja, maar nee dus. Ik heb nu minder administratie, minder gedoe en meer tijd en aandacht voor de kleinere hoeveelheid opdrachten. Waarom niet Betrokken Zelfstandige Professional of iets dergelijks? Toegegeven, ZZP is minder erg dan het volstrekt neerbuigende ‘eenpitter’. Maar er moet toch een positievere omschrijving voor te bedenken zijn…
 
ZZP weg ermee
 
OZP, Onafhankelijke Zelfstandige Professional, is alvast één alternatief. Of EEE, Efficiënte Eigenaar Eenmanszaak, maar dat bekt niet zo lekker. ZZG? Zelfstandige Zonder Gedoe? Welke (al dan niet ZZP) tekstschrijver voelt zich geroepen om even mee te denken?

15 responses so far

15 Responses to “Hoezo ZZP tekstschrijver?”

 1. Jacquelineon 26 apr 2011 at 1:56 pm

  OTs Ondernemende Tekstschrijver

 2. Heleen van der Putton 26 apr 2011 at 2:15 pm

  Wat was er eigenlijk ook weer mis met de term Freelance?

 3. Janineon 26 apr 2011 at 2:17 pm

  Ook ik erger me aan de denigrerende term ‘ZZP’er’, ik ben meer voorstander van de verkorte versie ZP’er (Zelfstandige Professional). Maar ook de term OZP (Onafhankelijke Zelfstandige Professional) gebruik ik als ik mensen vertel ‘wat’ ik ben. Maar uiteindelijk zijn we eigenlijk allemaal gewoon ‘ondernemer’ is mijn mening. En dat is al bijzonder genoeg!

 4. Maraon 26 apr 2011 at 2:24 pm

  Zelfstandig en Eigenhandig Ondernemer?

 5. Coenon 26 apr 2011 at 2:52 pm

  Wat is er precies denigrerend of diskwalificerend aan de term zzp? (Overigens is de term vooral een belastingtechnische aanduiding, maar dat terzijde)

 6. Tekstschrijver Timon 26 apr 2011 at 3:44 pm

  @Coen, voor mij zit het vooral in dat ‘zonder’. Je bent iets zónder iets anders. In het geval van gedoe / gelul / gezeur is het wel prettig om daar zonder van te zijn. Maar in het geval van iets waar je wat aan hebt, is het jammer dat de nadruk zo zwaar op het ontberen daarvan ligt. Vergelijk het anders eens met Zelfstandige Zonder Collega’s, of Zelfstandige Zonder Kantoor? (Terwijl ik kantoor op een paar kilometer afstand van huis houd, krijg ik sinds kort ook regelmatig de vraag of ik ‘uit huis werk’.)

  Tot overmaat van ergernis is Zelfstandige Zonder Personeel a.k.a. ZZP ook een werkwoord aan het worden. In zinnen als “Misschien is ZZPen wat voor jou” of “Zzp’ende secretaresses voelen niet veel van de crisis.” Zelfstandig zonder personelende secretaresses?

 7. jamie van den Houton 26 apr 2011 at 4:09 pm

  What’s in a name? We begonnen lang geleden als boer, burger of buitenman of als je geluk had als edelman of geestelijke (alles m/v). Als huursoldaat werd je freelance. In de tijd van de gilden werden we aangeduid op basis van onze ervaring en opleiding; leerling, gezel of meester. In het industriële tijdperk werd onze titel arbeider gereserveerd voor de werknemer tegenover de kapitaalverschaffer en de werkgever. Nu willen we van werkman of arbeider niets meer weten. Voor de belastingdienst geld ik als ondernemer; ik opereer voor eigen rekening en risico. Ik ben zelfstandig, heb geen baas, ik ben geen werknemer dus, en ik werk in de categorie eenmanszaak en meestal zonder personeel, zzp’er dus. Qua werk ben ik vakman, ik voer een vak uit, ik heb een beroep, ik ben beroeps, geen amateur, ik heb een professie, ik ben dus een professional.
  Taal is een genot, straks als niemand meer een baan voor het leven heeft, er geen werkgevers en werknemers meer bestaan, geen vakbonden, dan zijn we weer gewoon thuiswerkers, seizoenarbeiders, projectuitvoerenden, werkaannemers of wie weet wat we nog zullen uitvinden.

 8. Annekeon 26 apr 2011 at 4:19 pm

  Grappig dat jij je aan dat ‘zonder’ ergert, Tekstschrijver Zonder Achternaam ;-)

 9. elsbethon 26 apr 2011 at 4:59 pm

  als beginnende zzp-er voel ik de term sowieso meer als druk dan als uitleg van wat ik nu eigenlijk doe. zzp-er zegt alleen iets over de vorm, niets over de inhoud. maakt het uit of ik werk in loondienst of als zelfstandige? mijn werk wordt er volgens mij niet anders door.

 10. Tekstschrijver Tim Zonder Achternaamon 26 apr 2011 at 7:05 pm

  @Anneke, nu je het zegt ;-)

 11. Maartenon 26 apr 2011 at 10:43 pm

  Oplossing: migreren naar België. Hier kennen we de term zzp helemaal niet! :-D

 12. Bettina J. Mulderon 27 apr 2011 at 4:57 pm

  Waar ik me al jaren mateloos aan erger is de term ‘eenmanszaak’. In de tijd dat formulieren nog handmatig ingevuld werden, veranderde ik dat altijd in ‘eenvrouwszaak’. De huidige digitalisering heeft dat voor niet-hackers onmogelijk gemaakt.
  Zullen we alles afmaken op ‘eenmensbedrijf’?

  Bettina J. Mulder,
  mens en vrouw, nog nooit man geweest

 13. Tekstschrijver Timon 09 mei 2011 at 3:51 pm

  @Betinna, star (ouderwets?) volharden in de weigering te werken met medewerksters, freelancesters, eenvrouwszaken of tekstschrijfsters schiet tekstueel gewoon meer op.

  De schrijver voorkomt daarmee dat hij of zij zich in allerlei bochten moet wringen, omdat hij of zij voortdurend onnodige woorden moet toevoegen – zoals hij of zij – en dat hij of zij in een poging zijn of haar schrijfwerk zo leesbaar mogelijk te maken voor zijn of haar lezers, overblijft met een voor de lezer (M/V) volstrekt onleesbaar stukje.

  Anders gezegd? Tekstschrijver is mannelijk. Hij (niet: hij of zij) schrijft tekstjes. En feministisch Nederland is het daar helemaal mee eens. Margriet van der Linden is hoofdredacteur – niet redactrice – van Opzij.

 14. ireneon 11 mei 2011 at 2:37 pm

  Ik vind EEE erg leuk. Al is het alleen al omdat het de enige is die me niet aan de een of andere onnodige wet doet denken. Vreselijke ziekte, die onaantrekkelijke afkortingen omdat ze het niet korter durven of weten te zeggen. EEE dus. Daarbij is het een ongewenste aanspreekvorm en dat klopt soms wel voor deze branche. EEE, kun je dat tekstje niet even uit je mouw schudden :>)

 15. Bettina J. Mulderon 24 mei 2011 at 4:46 pm

  @ Tim. Eens, ik ben inderdaad ‘historicus’, ‘tekstschrijver’ en ‘redacteur’, maar omdat hiervoor geen neutrale alternatieven zijn. Het woord ‘bemanning’ wordt gelukkig geregeld wel vervangen door ‘bemensing’, om maar een voorbeeld te noemen. ‘Eenmanszaak’ kan bijzonder eenvoudig vervangen worden door ‘eenmenszaak’, scheelt slechts één letter. Hoeven we toch niet lullig (m/v) over te doen.

  Groet, Bettina J. Mulder, mens (/v)

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!