jan 26 2011

Freelancematch

Published by at 1:17 pm under Tims teksttips

Met een stukje voor Freelancematch begeef ik me volgens sommige collega’s in het hol van de leeuw. Freelancematch verpest namelijk de markt, omdat ze zorgt voor heftige prijsconcurrentie. Daar is wat voor te zeggen. Er staan namelijk ook tekstschrijvers ingeschreven die het ‘voor de leuk’ erbij doen.
 
De goedbedoelende amateurs zijn een doorn in het oog van professionele tekstbroeders. Het zijn enthousiastelingen die hun belasting, pensioen, hypotheek en andere kostenposten niet hoeven te betalen uit hun bijklusverdiensten. Ze knutselen tekstjes in elkaar voor minder euro’s dan een professionele copywriter moet rekenen. En ze verminderen zo de hoeveelheid beschikbare klussen in de markt.
 
Erg?
 
Ach… De toegevoegde waarde van een ervaren professional wint het uiteindelijk toch wel van de thuiswerkmoeders, zoals ze oneerbiedig ook wel eens genoemd worden. Dus ik wind me er niet zo over op. Waar de freelancers in mijn ogen wel terecht over mopperen, is dat sites als Freelancematch een verkeerde voorstelling van zaken zouden kunnen geven over wat reële uurtarieven zijn. Volgens mij beginnen die bij 70 tot 80 euro en gaan die tot anderhalf of dubbel dat uurtarief.
 
Peanuts…
 
Ter onderbouwing van dergelijke bedragen: voor minder dan dat vind je misschien een secretaresse via een uitzendbureau. Die heeft weliswaar een typediploma, maar of dat haar een tekstschrijver maakt… Of je vindt iemand die, zoals hierboven beschreven, het ‘voor de leuk’ doet, of een starter die probeert een portfolio aan eerste klussen bijeen te scharrelen.
 
Sorry Tymen
 
Sites die focussen op prijs als onderscheidend criterium zijn voor serieuze tekstschrijvers daarom niet interessant. Dat vertelde ik Tymen, de man achter Freelancematch, toen hij me vroeg of ik iets voor hem wilde schrijven. Hoe kan ik daar mijn medewerking aan verlenen?
 
Niet?
 
Uiteindelijk wist Tymen me te overtuigen van zijn bedoelingen met Freelancematch. Het moet een vraag en aanbod-site zijn die goede koppelingen tot stand brengt, waarbij prijs niet het hoofdcriterium is. Hij ziet het liefst inhoudelijke matches. Zou ik daar niet een bijdrage aan kunnen leveren dan?
 
Vooruit.
 
Wat zijn goede criteria om een tekstschrijver te kiezen? Het antwoord vind je op Freelancematch.

5 responses so far

5 Responses to “Freelancematch”

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Tekstschrijver Tim, ThomasErdtsieck. ThomasErdtsieck heeft gezegd: Freelancematch via Tekstschrijver Tim – Met een stukje voor Freelancematch begeef ik me volgens sommige … http://tinyurl.com/6ha3o5f […]

 2. Tekstschrijver Timon 24 mrt 2011 at 4:04 pm

  Voor het gemak hieronder ook nog even een kopie van dat artikeltje ->

  Wat zijn goede criteria om een tekstschrijver te kiezen?

  Er zijn tal van factoren waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een tekstschrijver voor die ene opdracht. Onderstaand een twintigtal punten waar ik op let als ik een klus te vergeven heb, of een sollicitant interview.

  1) Affiniteit met een bepaald product of type dienstverlening.
  2) Ervaring met het medium waarvoor geschreven moet worden.
  3) Gewonnen tekstschrijfprijzen.
  4) Oog voor de doelgroep.
  5) Opleiding en/of opleidingsniveau.
  6) Bevlogenheid.
  7) Analytisch vermogen.
  8) Stressbestendigheid.
  9) Visie.
  10) Woordenschat.
  11) Discretie.
  12) Originaliteit.
  13) Beschikking over collega’s die een extra (eind)redactieronde verzorgen.
  14) Algemene gezondheid.
  15) Schrijfstijl.
  16) Mogelijkheid om auteursrecht af te kopen.
  17) Bereikbaarheid buiten kantoortijden in het geval van calamiteiten.
  18) Humor.
  19) Blogt of twittert de tekstschrijver.
  20) Welke vakliteratuur (of welke sites) leest hij.

  Stuk voor stuk zinnigere criteria dan uurtarief, om een weloverwogen keuze op te baseren. Minder relevant vind ik, in tegensteling tot sommige tekstschrijfcollectieven, een typediploma. En ook van het lidmaatschap van tekstschrijfverenigingen heb ik geen hoge pet op (behalve van Tekstnet – die leden vakinhoudelijk screent).

  Mijn advies aan opdrachtgevers?

  Gebruik – een selectie uit – bovenstaande onderwerpen ter nadere kennismaking en neem niet het risico dat die goedkope schrijver verrassend goed blijkt te zijn. De tijd die verloren gaat aan (proces-, sfeer- en kwaliteit) frustrerende correctierondes, kost uiteindelijk meer dan die besparing op korte termijn.

  In één zin? Kies een tekstschrijver op basis van wat hij je oplevert, niet op basis van wat hij je kost.

  Succes!

  Tekstschrijver Tim

 3. Cursus schrijven | Tekstschrijver Timon 10 mei 2011 at 12:56 pm

  […] opdrachtgevers met plezier een goed uurtarief betalen. En als je het dan toch uitbesteedt: wat zijn goede criteria om een keuze op te baseren? Nog iets over auteursrecht: Copyright / copywriting Interviewen? 45 voorbeeldvragen! Zelf aan de […]

 4. […] uurtarief te stellen, maar onder de 60 euro per uur niet welkom zijn.” De amateurs en starters op freelancesites zorgen namelijk voor een verkeerde voorstelling van zaken over wat reële uurtarieven zijn.   Wat […]

 5. Hit me baby? | Tekstschrijver Timon 23 mei 2012 at 11:31 am

  […] dat van topschrijvers – etc, etc. (hier 20 betere criteria om een tekstschrijver op te selecteren: http://tekstschrijver-tim.nl/2011/01/26/freelancematch/#comment-8061)   Misschien moeten we daar beginnen? Helder krijgen wat voor relatie je hebt met die ander? […]

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!