jan 24 2011

Leuk, leuker, Gemeentebelastingen Utrecht

Published by at 8:57 pm under Totaaloplossingen

Het Hoofd afdeling Gemeentebelastingen heeft de cursus ‘schrijven voor burgers’ duidelijk niet gevolgd. Ik heb de strekking van zijn brief, in reactie op mijn bezwaar, samengevat om te zien of ik het wel goed begrijp. Lees en huiver:
 
U heeft bezwaar aangetekend. Dat was niet op tijd. Dus niet-ontvankelijk. Als we niet aan het bezwaar (wat dus niet-ontvankelijk is) tegemoetkomen kunt u daarom niet in beroep gaan daartegen. Wel kunt u beroep aantekenen tegen het niet-ontvankelijk zijn. Ambsthalve het volgende: u heeft onterecht de betreffende aanslag ontvangen. Ambtshalve wordt die daarom vernietigd. Ook de bijbehorende waardebeschikking wordt ambsthalve vernietigd. Tegen de uitspraak “niet-ontvankelijk” kunt u in beroep gaan bij de Rechtbank Utrecht.
 
Dat verzin je niet. Dat is gewoon zo. Getuige dit briefje.
 
Volgens mij staat erin dat mijn bezwaar wat niet-ontvankelijk is, schijnbaar wel geholpen heeft want de onterechte aanslag is vernietigd. En dat ik maar vooral niet moet denken dat dat door mijn bezwaar kwam. Als ik dat wel doe, dan kan ik beroep daartegen aantekenen. Zoiets in ieder geval. Benieuwd hoe dat gaat werken trouwens:
 
Hallo, ik wil graag beroep aantekenen tegen het niet-ontvankelijk verklaren van mijn bezwaar.
 
Waartegen maakt u bezwaar?
 
Momenteel nergens meer tegen, het is namelijk opgelost.
 
Waarom wilt u dan beroep aantekenen? 
 
Tja, dat was een suggestie van het Hoofd afdeling Gemeentebelastingen. Ik moest vooral beroep aantekenen tegen het niet-ontvankelijk verklaren van mijn bezwaar.
 
Hoezo dan?
 
Dat schreef hij.
 
Momentje aub…
 

 

 
Bedankt voor het wachten. Ik heb hier uw bezwaar. Er staat inderdaad een “niet-ontvankelijk”-stempel op.
 
Precies. Weg met die stempel!
 
Maar meneer, het onderwerp van het bezwaar is toch al opgelost?
 
Ja, hallo, gaan jullie nu ineens wel logisch redeneren. Niets daarvan. Ik wil dat mijn bezwaar erkenning krijgt. Mijn bezwaar was weldegelijk ontvankelijk, anders was het niet opgelost.
 
Nog één momentje meneer…
 

 
Ben ik weer, dankuwel voor het wachten. In de brief staat dat u het beroep moet indienen bij de Rechtbank Utrecht.
 
Ik hoopte dit zonder advocaten met jullie op te lossen.
 
Ja, heel begrijpelijk. Helaas kan ik verder niets voor u betekenen in deze kwestie.
 

 
Kan ik u misschien nog ergens anders mee van dienst zijn?
 
Wat denk je zelf?
 
Waarschijnlijk niet, he meneer?
 
Meneer?
 

 
. 
 
Terwijl ik ambsthalve even huilie huilie ga doen, voel ik de neiging een slogan voor ze te bedenken. Wat vind je van: Gemeentebelastingen Utrecht, leesbaarder kunnen we het niet maken, begrijpelijker ook niet?

11 responses so far

11 Responses to “Leuk, leuker, Gemeentebelastingen Utrecht”

 1. Joris Driepinteron 24 jan 2011 at 9:51 pm

  De gemeente is misschien niet te begrijpen, maar wel milieu-verantwoord bezig! Eigenlijk had u twee briefjes moeten krijgen.

  1. Uw bezwaar wordt niet-ontvankelijk verklaard omdat uw klacht te laat was.
  2. Uw aanslag wordt (ambtshalve, ofwel hand in eigen boezem) vernietigd.

  Erg grappig dat de gemeente weigert u gelijk te geven, immer zonder bezwaarschrift had zij dit niet geweten. Maar ja, ze kan niet anders dan niet-ontvankelijk verklaren omdat u te laat was met het bezwaar? Heerlijke bureaucratie op een A4!

 2. Brave burgeron 25 jan 2011 at 6:42 pm

  En dat terwijl ze een vriendelijk briefje met ‘Opgelost’ hadden kunnen sturen. #fail

 3. Dennison 01 feb 2011 at 5:06 pm

  Tja,

  formeel klopt het allemaal wel, logisch is het voor het gevoel niet. Eerst gaan we de formele aspecten van het bezwaar maar eens bijlangs, want dat kan allerlei gevolgen hebben voor de vervolgstappen die deze burger kan zetten..

  Hmm, hij is te laat, daar moeten we wel iets over roepen. Direct maar doen dan.. Maar volgens mij heeft de beste man wel gelijk hoor.. , ja dat wel. Nou.. laten we dat maar doen dan, iedereen blij, wij hebben aan onze regels voldaan, de man hoeft geen aanslag te betalen..

  Heerlijk als je van teksten houdt, maar ook stiekem nog eens rechten hebt gestudeerd..

 4. Nick Hendricksenon 17 mrt 2011 at 10:14 am

  Beste Tim & lezers,

  De gemeente Utrecht hecht veel waarde aan een klantgerichte communicatie naar haar burgers. Een belangrijk onderdeel hiervan is het versturen van duidelijke en klantvriendelijke brieven. Bij de afdeling Gemeentebelastingen zijn wij een aantal maanden geleden gestart met een verbetertraject voor gemeentelijke brieven. Hierbij willen wij zoveel mogelijk gebruik maken van de input van onze inwoners.

  Via uw reactie op deze website hebben wij kennis genomen van uw kritiek op onze uitspraak gericht op uw bezwaarschrift. Wij kunnen ons heel goed indenken dat burgers de manier waarop deze uitspraak is opgesteld voor verbetering vatbaar achten.

  Onlangs hebben we een aantal burgers uitgenodigd om te participeren in dit project. We nodigen ook u en de lezers van deze website van harte uit om samen met andere burgers mee te denken over het verbeteren van onze brieven. De verbeteringen kunnen betrekking hebben op de opbouw, het taalgebruik of de leesbaarheid van de brief. Het doel is uiteindelijk om tot een set van leesbare brieven te komen die door alle burgers als begrijpelijk worden ervaren. Een uitgebreidere uitleg over het project staat evenals de brieven die zijn geselecteerd op http://www.utrecht.nl/bouwenaanbrieven

  Wij stellen uw participatie zeer op prijs!

  Met vriendelijke groet,

  Nick Hendricksen
  Gemeentebelastingen Utrecht

 5. Gerben G van Dijkon 17 mrt 2011 at 4:40 pm

  Goed idee om burgers te laten meedenken in Utrecht.

 6. Ad Boomeron 18 mrt 2011 at 11:30 am

  Niet de gemeente maar jij bent ‘niet-ontvankelijk’. Dat betekent uitsluitend dat je bij het afwijzen van een bezwaarschrift niet opnieuw bezwaar kunt maken.

  In hun communicatie slecht onderbouwd, waardoor het net lijkt of de gemeente Utrecht zelf niet-ontvankelijk is.

  Overigens is de gehele tone of voice schokkend formeel. Ook worden algemene en specifieke informatie gecombineerd, waardoor een uiterst warrig en moeizaam betoog ontstaat. Er is duidelijk een vacature bij de gemeente Utrecht: communicatiespecialist.

  Ad Boomer (copy & concepts)

 7. Maria Balkenendeon 18 mrt 2011 at 11:42 am

  Hoi Tim,

  Ik wil je even liken, ik bedoel bovenstaande tekst. Kijk ik nu niet goed of zijn er geen plugins om te delen?

  Bedankt!

  Groeten,

  Maria Balkenende

 8. Tekstschrijver Timon 18 mrt 2011 at 1:22 pm

  @MariaBalkenende Haha, ik las bijna iets anders ;-) Ja die like-buttons… Ook Tweet- en LinkedIn-buttons heb ik nog niet ingebouwd. En er is meer mis met deze site… Categorieën slaan nergens op (nooit aangepast na bouw van eerste testversie van ’t blog). Dat zoekding in de linkerbalk is redelijk stupide. Outgoing links zijn zelden no-follow (waardoor de PageRank 3 ipv 6 of 7 is). Maar ik kom er niet aan toe de boel eens flink te pimpen… ;-(

  @Ad Boomer (copy & concepts) Verdomd, nu ik het nogmaals lees staat er inderdaad dat ze MIJ niet-ontvankelijk verklaren in mijn bezwaar, in plaats van dat ze ‘mijn bezwaar’ niet-ontvankelijk verklaren. Wat een stelletje &^$# ;-)

  @Nick Ben benieuwd of er al bruikbare feedback is gekomen van ‘de burgers’. Vast wel, ik zag een voorbeeldbrief die met 90% in te korten was, zonder verlies van inhoudelijkheid. Sterkte!

 9. Maria Balkenendeon 18 mrt 2011 at 3:13 pm

  @tekstschrijvert: LOL, is de perceptie van een woordbeeld anders als we iets graag willen (lezen)?

 10. Nick Hendricksenon 18 apr 2011 at 1:26 pm

  Hoi allen,

  Inmiddels hebben we de brieven voor het eerst herschreven. Er is veel bruikbare feedback binnengekomen!

  Op http://www.utrecht.nl/bouwenaanbrieven kunt u de veranderingen zien. We zullen binnenkort nog een laatste ronde aan verbeteringen maken. Mochten hier nog suggesties voor zijn, dan horen wij deze uiteraard graag.

  Met vriendelijke groet,

  Nick Hendricksen
  Gemeentebelastingen Utrecht

 11. […] zou een voorbeeld kunnen nemen aan de gemeente Utrecht (zie de reacties op Leuk, leuker gemeentebelastingen Utrecht). Ik word namelijk geacht dit soort zinnen te snappen, als ik mijn hypotheek wil omzetten: De […]

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!