jan 08 2010

Beenhamsaus

Published by at 2:24 pm under Woord van de week

“Doet u mij maar een broodje beenham”, zei ik. Waarop ze zonder blikken of blozen antwoordde: “Met beenhamsaus?” BEENHAMSAUS! Getverderrie, wat een woord. “Eh, ja, eh… doe maar met… …beenhamsaus?” Yuk. Ik heb het niet zo op het woord ‘saus’. Ook vind ik de meeste saussamenstellingen vies klinken. 
 
Heeft het misschien te maken met het feit dat bij woorden als appelmoes, runderbouillon, tonijnsalade of kipsaté, het laatste woord een afgeleid product is van het eerste woord? Nee, want dan zou ik ook van broodbeleg, tafelzout en dessertwijn onpasselijk moeten worden. En dan zou ik juist weer geen probleem hebben met champignonsaus. Het ligt duidelijk aan het woord saus zelf. Het is gewoon een onsmakelijk woord, óók wanneer het eufemistisch opgediend wordt als ‘sausje’. 
 
Veruit het smerigst zijn trouwens de sauzen die niet het product benoemen waarvan ze zijn afgeleid, nóch beschrijven waar ze op moeten. Zoals smulsaus. Of joppiesaus. JOPPIESAUS!!! Hoe ranzig! Okay, snel, voor mijn maag zich omdraait, een mini-enquête. Welke van deze drie sauzen hoop je in 2010 niet meer voor je kiezen te krijgen? Joppiesaus, smulsaus of beenhamsaus? 
 
NB Grijp je kans om te reageren; onder de inzendingen verloot ik eenmalig een spekbokking!

13 responses so far

13 Responses to “Beenhamsaus”

 1. Johanon 08 jan 2010 at 3:11 pm

  Die spekbokking dan toch wel met een kop koffie toch?

 2. Francison 08 jan 2010 at 3:15 pm

  Ik wil geen joppiesaus. Beenhamsaus verwijst nog naar waar je het overheen kunt doen. En smulsaus verwijst naar wat je ervan gaat doen, namelijk smullen. Wel ambitieus trouwens. Maar JOPPIESAUS? Ik zag het vandaag nog in de supermarkt staan, maar ik zou het nooit kopen. Gewoon door die naam. Spekbokking trouwens ook niet (wat is dat??).

 3. Tekstschrijver Timon 08 jan 2010 at 3:33 pm

  Spekbokking mét koffie natuurlijk! En slagroom. Let wel, het betreft een ietwat schurftige spekbokking.

  @Francis, spekbokking is na vleesdoos zo’n beetje vieste woord van het Nederlands volgens http://tekstschrijver-tim.nl/2008/04/03/het-vieste-woord-van-het-nederlands/

 4. Marjolein Veenmaon 08 jan 2010 at 4:39 pm

  En dan is er ook nog Tokkiesaus, asociaal lekker! Producent Rimboesauzen. Bestaat echt.
  Spekbokking is volgens mij het lekkerst met een beetje peterselie & citroen.
  Veel tekstplezier in 2010!

 5. Tekstschrijver Timon 10 jan 2010 at 3:44 pm

  Ik wil niet veel zeggen, maarreh… http://www.nu.nl/buitenland/2159118/scanners-zien-mexicaanse-saus-als-explosief.html

 6. t2mon 12 jan 2010 at 12:09 am

  Was je nu gewoon op zoek naar vulling voor je blog, wist je ’t ff niet of – ik kan ’t niet geloven – ben je serieus?

 7. Tekstschrijver Timon 12 jan 2010 at 12:45 am

  Mea culpa t2m. Je hebt helemaal gelijk. Om het goed te maken, mag jij bepalen waar ik een volgend blogpostje aan besteed (en geen zorgen: die spekbokking kan nog steeds jou toekomen – ook als je een moeilijk onderwerp bedenkt).

 8. Bastiaanon 13 jan 2010 at 9:09 am

  Spekbokking (koud gerookte bokking = haring) is naar mijn idee één van de meest verfijnde delicatessen van ons land. Vergis je niet, met rode kool en aardappelpuree mijn favoriete winterkost! Maar goed. In het verlengde van de Joppiesaus (sauce?) wel eens gehoord van een Waterfiets?

 9. Rodehondon 13 jan 2010 at 11:42 am

  Mocht je nog eens een tekstschrijver-tim-feestje geven, hier alvast een goede suggestie voor een band: http://www.sausdeband.nl/

 10. Rob Elberson 13 jan 2010 at 11:57 am

  In het verlengde van de Joppiesaus (sauce?) wel eens gehoord van een Waterfiets?

  Uhhh… neee. Wel van Waterzooi (http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterzooi).

  Trouwens hier in de Achterhoek (over achterlijke namen gesproken, maar dat terzijde) is Joppiesaus zeer gewild. Niet aan te slepen volgens de supermarktmanager van de plaatselijke C1000. Ik heb (jonge) kennissen die het overal op doen. Zelfs op beenham. Of het in relatie staat met hun jeugdpuistjes weet ik niet zeker. …
  Groeten uit Lichtenvoorde.
  Rob Elbers.

 11. Rob Elberson 13 jan 2010 at 11:58 am

  O ja Tim. Die spekbokking laat maar zitten.

 12. Ingeron 14 jan 2010 at 3:46 pm

  Smulsaus mag weg. Wat een leeg woord is dat. Joppiesaus mag blijven, want lekker over een frietje.

  En een frietje waterfiets (Nijmeegse vinding naar het schijnt), daar mag je me ’s nachts voor wakker maken: twee frikandellen, daar bovenop patates frites, en dan ‘speciaal’: mayonaise en (curry)ketchup. Met uitjes natuurlijk.

  Weet je wat nog viezer is? Saus in het Deens: sous! Wat een lelijk woord toch.

 13. Saus de bandon 03 feb 2010 at 12:47 pm

  In ons geval een band afgeleid van saus. Vooral veel satesaus en mayonaise voor over de patatten van echte aardappelen!

  En op feestjes spelen doen we graag…

  Saus de band
  Deventer

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!