nov 04 2009

Schrijf je links of rechts?

Published by at 2:39 pm under Tijdelijk actueel

“Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben recht door zee.” Bedacht Kay van de Linde eens voor Rita Verdonk. Daarmee leverde hij een directe bijdrage aan haar ondergang. Links heb ik jarenlang verward met ‘sociaal’ en rechts met ‘conservatief’ of ‘liberaal’. Nu weet ik wel beter. Dankzij de uitleg over joop.nl bij Pauw en Witteman gisteren. Francisco van Jole, voor wie ik best sympathie heb, bleef stug het woord ‘progressief’ gebruiken als tegenhanger van ‘rechts’. En dat is historisch correct. Inhoudelijk vraag ik het me af.
 
De oorsprong van het fenomeen links of rechts stamt uit de tijd dat de vooruitstrevende parlementsleden in het 19e-eeuwse Franse parlement links in de kamer zaten. De gevestigde orde zat rechts conservatief te zijn. Door terug te grijpen op de ouderwetse, oorspronkelijke betekenis van links, vond ik het wel jammer dat links daarmee gisteravond weinig vernieuwend was. Een beetje conservatief zelfs. Rechts. Blijkbaar op het lijf geschreven voor links?

4 responses so far

4 Responses to “Schrijf je links of rechts?”

 1. Johanon 04 nov 2009 at 3:56 pm

  Bedankt voor de links ;-)

 2. Rodehondon 04 nov 2009 at 9:17 pm

  Volgens mij is het niet ethymologisch correct, maar historisch.

  Ik vind de termen links en rechts erg beperkt en verwarrend. Waarom is het milieu een ‘links’ onderwerp en kritiek op buitenlanders ‘rechts’? Liberaal, conservatief, progressief, groen, xenofoob, socialistisch, communistisch… Dat vind ik labels die ter zake doen, niet links of rechts.

 3. Tekstschrijver Timon 05 nov 2009 at 4:59 pm

  Helemaal gelijk Rodehond, thx. Bij etymologie draait het ook om de vorm van het woord, niet sec de herkomst. Damn, daar gaat mijn linkje op onzetaal.nl…

 4. Krek.on 05 nov 2009 at 12:18 pm

  Gek, ik ken de uitspraak van Rita Verdonk heel anders: “Beste mensen, u kent mij als Rita Recht door Zee… Ik laveer niet, ik schommel niet, ik Wiegel!”

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!