sep 30 2009

Never waste a good crisis

Published by at 1:41 am under Totaaloplossingen

Scherpzinniger dan met bovenstaande uitspraak heeft nog niemand op de economische crisis gereageerd. We hebben meer lesgeld betaald dan ooit tevoren, dus we kunnen maar beter iets opsteken van deze harde economieles.
 
De economie is vastgelopen en de wereld is onherroepelijk veranderd. Financiële hulp van de overheid helpt incidenteel, maar is geen structurele oplossing. Dit is het moment waarop we onszelf opnieuw moeten uitvinden. Of economisch resetten, zoals een topman uit de Amerikaanse IT-sector onlangs zei. Volgens hem zal de zakenwereld zichzelf moeten herstellen tot een niveau dat recht doet aan de onderliggende waarden, voordat we weer op een gezonde manier kunnen groeien.

 
We zijn genoodzaakt afstand te nemen van oude vanzelfsprekendheden. En we zullen moeten erkennen dat er een ingrijpende waardeverschuiving heeft plaatsgevonden.
 
Aandeelhouderswaarde moet stakeholdersvalue naast zich dulden. Arbeidsomstandigheden spelen een wezenlijke rol in de bedrijfsvoering. Materiële zaken leven naast maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid. Gewin krijgt een geweten.
 
En terwijl we resetten, moeten we ook kritisch blijven. Alle betrokkenen moeten nog groeien in hun nieuwe rol. De overheid als bankier, al is het tijdelijk. De werkgever als ethicus. Wij, als financieel experts, als mensen die andere waarden dan louter geld herkennen. De argusogen van de samenleving zijn op ons gericht.
 
Laten we daarom voorbij de crisis kijken en de recessie aangrijpen voor een definitieve heroverweging. Voor een bezinning op marktwerking, liberalisering en toezicht. Op rendement, risico’s en nieuwe verantwoordelijkheden die we zullen moeten dragen.
 
Wie zich vandaag in dit onherkenbaar veranderde economische landschap het best aanpast, is de winnaar van morgen, als de economie weer aantrekt.
 
Waarmee we maar willen zeggen dat wij van Kinderboerderij Het Blije Geitje er klaar voor zijn!
 
 
 
(originele connectedthinking-tekst van http://www.pwc.com/nl/nl/assets/documents/advertentie-reset.pdf)

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!