sep 04 2009

Welk boek móet iedere tekstschrijver gelezen hebben?

Published by at 3:52 pm under Tijdelijk actueel

Stel je mag maar één boek aanraden. Welk boek is dan verplichte kost voor een aspirant tekstschrijver? Ik roep vaak ‘How to win friends and influence people’ van Dale Carnegie (uit 1936). Niet omdat het een boek is over tekstschrijven. Wel omdat het een heel oud standaardwerk is over je verdiepen in de ontvanger van je boodschap. Uiteraard zijn er veel meer uitstekende boeken die je veel leren over de menselijke aard. Er zijn boeken over effectieve teksten in marketingcommunicatie. Verhandelingen over hardcore copywriting. Dikke pillen over journalistieke tekstbehandeling. Een persoonlijke toptien is zo gemaakt. Maar in dit geval mag je er maar één aanraden. Welke heeft jou het meest geraakt, geïnspireerd en (of) geleerd?
 
RETWEET

13 responses so far

13 Responses to “Welk boek móet iedere tekstschrijver gelezen hebben?”

 1. Coraon 04 sep 2009 at 8:01 pm

  Nou ja, gelezen… Als vertaalster en schrijfster is het mijn favoriete naslagwerk: Kramers Het Juiste Woord (Dr. L. Brouwers & Dr. F. Claes). Daarmee zit je nooit om het juiste woord verlegen. Ik kan niet meer zonder.
  (Het boek van Carnegie vind ik overigens ook geweldig, vooral nuttig voor het netwerken.)

 2. Tineon 05 sep 2009 at 6:05 am

  Schrijfwijzer van Jan Renkema. Toelichting lijkt me niet nodig.

 3. Krek.on 06 sep 2009 at 2:05 am

  Het verzameld werk van Willem Elsschot.

  Die kan mooi helder schrijven, ook over schrijven. De verhandeling over het kiezen van een passende naam voor zijn kaasnegotie is briljant. Dat wordt uiteindelijk het vreselijke General Antwerp Feeding Products Association: GAFPA!

  En het stuk over hoe hij een bericht aan de Poolse vader van zijn kleinzoon steeds verder bijschaaft… Hij begint met een eerlijk en uit het hart gegrepen boze brief:

  Bennek. Het heeft ons verdriet gedaan dat je de jongen wederrechtelijk, en in strijd met onze formele afspraak, hebt achtergehouden. Dat bewijst dat je geen hart hebt. Ik verzoek je dringend mij te laten weten wanneer je hem zult terugzenden.

  Maar dan staat de reclameman in hem op. “Neen, er dient stroop aan toegevoegd, veel stroop, want dat is toch de goedkoopste en vaak de beste munitie.” Na veel schaven en slijpen (de lezer maakt het hele proces mee) rolt er dit uit:

  Liefste Bennek. Het heeft ons veel genoegen gedaan dat je het kind nog enkele dagen wenst te houden. Dat bewijst tenminste dat je een hart hebt. Wees zo vriendelijk mij spoedig te laten weten wanneer je hem naar Berlijn brengt. Ik trakteer met heerlijke Frankfurter zuurkool en breng fijne Belgische sigaren voor je mee.

  Ik ga binnenkort weer eens met Elsschot herbeginnen, dat is duidelijk.

 4. Rodehondon 07 sep 2009 at 10:56 pm

  Afgezien van standaardwerken als de schrijfwijzer ga ik voor: ‘Verdomd interessant, maar gaat u verder’, een boekje over het taalgebruik van Wim T. Schippers. Met prachtige vondsten als ‘Het gaat steeds berger afwaarts’ en ‘het gaat u allemaal fluit nog reet aan!’

 5. Tekstschrijver Timon 07 sep 2009 at 11:52 pm

  @Krek Lijmen / Het been is bovendien verplichte kost voor uitgevers ;-)
  @Rodehond Voer voor gevorderden! Was het nochtans niet ‘fluit noch reet’? Wel tog? ;-)

 6. CopyDimitrion 08 sep 2009 at 12:12 am

  Wij, ik, zij & het.
  Door John Simmons.
  Onderschrift: de kracht van woorden in zakelijke communicatie.

  Gewoon bij De Slechte te koop.

  Gaat vooral over de toon van communicatie en de toon van een merk. Daarnaast schrijft Simmons ook met veel passie en humor over algemene communicatieperikelen. Met veel liefde voor het woord geschreven.

  Herkenbaar en inspirerend en met veel praktijkvoorbeelden.

 7. Rodehondon 08 sep 2009 at 9:09 pm

  @Tim: volkomen gelijk. In mijn enthousiasme bla bla bla

 8. Jolanda Pikkaarton 09 sep 2009 at 11:08 am

  De wil en de weg van Jan Brokken is interessant voor prozaschrijvers
  Schrijven voor het beeldscherm van Willem Hendrikx voor webschrijven

 9. Davidon 29 sep 2009 at 8:48 pm

  Ik ben nu bezig met ‘Invloed’ van Robert B. Cialdini. Gaat niet puur over schrijven, maar over overtuigen. Veel van de technieken die je leest, komen je ongetwijfeld bekend voor, maar ze worden ook goed onderbouwd.

  Verder lees ik eigenlijk geen boeken over schrijven. Wel over gerelateerde onderwerpen als psychologie, usability en internet.

 10. Lindaon 15 jan 2010 at 3:04 pm

  Zapklare brokken

 11. […] Welk boek moet iedere tekstschrijver gelezen hebben? Daar lopen de meningen in positieve zin over uiteen. Opvallend genoeg noemt niemand de Bijbel. Terwijl dat boek de afgelopen eeuwen een enorme bron van inspiratie is geweest voor de schrijf- en andere kunsten.  […]

 12. Ed Luteon 03 feb 2010 at 1:44 pm

  Met Homerus, Vergilius en Ovidius komt de hedendaagse tekstboer een heel eind. Daarnaast werken van Jeroen Brouwers om de kunst van het verfijnde taalschetsen af te kijken.
  Ben overigens eveneens meer geporteerd voor Dawkins, maar de Bijbel, ja, daar ontkomen we niet aan.

 13. Sollicitatiebrief | Tekstschrijver Timon 08 mrt 2010 at 10:10 am

  […] Wat leren studenten communicatie- en informatiewetenschappen tijdens hun studie? Ik heb geen idee. In ieder geval niet om een goede sollicitatiebrief te schrijven, als ik af moet gaan op de sollicitatiebrieven die ik regelmatig ontvang.  […]

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!