jul 17 2009

Slaapverwekkende schrijftips

Published by at 2:35 pm under Tims teksttips

“Lange zinnen zijn vervelend. Ze veroorzaken slaperigheid bij de lezer. Diezelfde lezer raakt ook vaak de draad kwijt.” Zo leert http://www.schrijfmaargewoon.nl/ Een site die teksten controleert op moeilijk taalgebruik.  Opgezet als hulpmiddel voor slapende schrijvende ambtenaren. Grappig detail: kopieer de tekst op de pagina ‘G4 & duidelijke taal’, en plak hem in het controlevenster op de homepage. Dan adviseert die site ZICHZELF om vier van de eerste zes (!) zinnen korter te maken. Want: “Lange zinnen zijn vervelend. Ze veroorzaken slaperigheid bij de lezer. Diezelfde lezer raakt ook vaak de draad kwijt.” Gaap…

2 responses so far

2 Responses to “Slaapverwekkende schrijftips”

 1. Ecluseon 21 jul 2009 at 11:58 pm

  Je hebt volkomen gelijk. Ik liet twee tekstfragmenten op die site los en kreeg nagenoeg dezelfde saaie ‘reactie’. In één geval ging het om een lange zin, het andere was een stukje ambtelijk abracadabra. Waardeloos dus.

 2. Krek.on 22 jul 2009 at 2:56 am

  De site toont vooral aan dat je ook met korte zinnen onbegrijpelijk kunt schrijven, want de argumentatie lijkt soms nergens naar en inhoudelijk klopt er af en toe geen hout van.

  “Soms spreken mensen over ‘taalniveaus’. Dat is een ingewikkeld begrip waarmee men dan uiteindelijk zegt dat je iets simpel moet houden.”

  Lees dit nou eens een paar keer en denk na over wat er staat. Er staat dat als iemand spreekt over ‘Taalniveaus’ , hij zegt dat je iets simpel moet houden. Hiervoor kan ik een zin met één woord bedenken. Gelul!

  Lange zinnen zijn niet per se moeilijk. Niet alle korte zinnen zijn makkelijk te begrijpen. Sterker, ik krijg van de geforceerd korte zinnen op deze site spontaan hyperventilatie. Begrijpelijk schrijven begint met helder denken. Begin dus maar met een cursus argumenteren voor ambtenaren, en begin met de makers van deze site.

  Te lange zinnen (4)
  Jargon (1) – maar er staat niet bij welk woord.

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!