dec 18 2008

Gelukkig nieuwjaar, gelukkig Nieuwjaar of gelukkig nieuw jaar?

Published by at 4:18 pm under Achter de letters

Wat is beter? Iemand een Gelukkig nieuwjaar, een gelukkig Nieuwjaar of een Gelukkig nieuw – spatie – jaar wensen? Rond deze tijd van het jaar, word je met beide varianten om de oren geslagen. In het geval van de schrijfwijze met twee woorden, vind ik de wens eigenlijk het fijnst. “Dat ik maar het hele jaar gelukkig mag zijn”. 
 
Toch is de spelling als één woord gebruikelijker. Nieuwjaar wordt dan meer als de feestdag / het evenement gezien. Deze wens is het meest veilig als je wil voorkomen dat ontvangers denken dat je in de war bent. Vraag is dan nog of je het wel of niet met een hoofdletter schrijft. Volgens Van Dale niet, in het geval van een wens. Schrijf je het wel met hoofdletter slaat je wens namelijk uitsluitend op de eerste dag van het nieuwe jaar. Zo, weet je dat ook weer. Rest me nog je alvast fijne feestdagen te wensen en een gelukkig…

4 responses so far

4 Responses to “Gelukkig nieuwjaar, gelukkig Nieuwjaar of gelukkig nieuw jaar?”

 1. Zoekwoord vervolgd | Tekstschrijver Timon 12 jan 2009 at 11:01 pm

  […] blijkbaar is het nog steeds niet al te moeilijk om te scoren in bepaalde ‘niches’ (pardon my french).   Recent is ‘Nieuwjaar – nieuw jaar’ bijvoorbeeld zo’n niche gebleken. Tim domineerde een paar dagen op die zoekwoorden. Rond de jaarwisseling – om voor de hand liggende redenen.   Hoogste tijd om een nieuwe niche aan te breken! […]

 2. Samarindaon 18 dec 2010 at 5:38 pm

  Precies zoals je zelf al aangeeft; het is wel zo aardig om iemand het beste te wensen voor het hele jaar, en niet voor één dag.

  En.. Je koopt toch ook geen nieuwefiets? ;)

 3. elsje van de wegon 21 dec 2011 at 11:16 am

  Schrijf je het wel met hoofdletter dan slaat je wens …!

  Vriendelijke groet, en wat ziet de site er mooi winters uit!

  En ook heel/hele fijne feestdagen!!

  elsje van de weg

 4. Linda Groesbeekon 21 dec 2011 at 5:28 pm

  De beste wensen voor het nieuwe jaar! En inderdaad, leuke winterse look.

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!