dec 15 2008

Hoe leesbaar is Tims websitetekst?

Published by at 3:43 pm under Achter de letters

In Microsoft Word heb je een aardige optie die iets zegt over de leesbaarheid van de tekst. Aan de hand van de Flesch-score. Een rekenformule die kijkt naar het aantal woorden van een tekst in relatie tot het aantal zinnen. Plus het aantal lettergrepen in relatie tot het aantal woorden. Hoe de formule precies in elkaar steekt kun je lezen op Wikipedia. Gelezen? Dan ben je het er vast mee eens dat het net zomin een garantie voor leesbaarheid is, als dat Word foutloos taalgebruik garandeert.
 
Zowel spelling- en grammaticacontrole als Flesch zijn gebrekkig. Ik vis zo nog tien pijnlijke zaken uit een door Word foutloos beoordeeld A4-tje. En waar Flesch vooral houdt van korte zinnen en kleine woordjes, bestaan er volstrekt onbegrijpelijke korte teksten. En vice versa. <- Om te bewijzen dat een zin van drie woorden niet voor iedere kleuter begrijpelijk hoeft te zijn. Waarom voel ik me dan toch gevlijd door een positieve – geautomatiseerde – interpretatie van mijn leesbaarheid via http://juicystudio.com/services/readability.php? Ik denk omdat het tegenovergestelde niet te verkroppen zou zijn geweest. Zowel spelling- en grammaticacontrole als Flesch-Kincaid zijn gemaakt voor normale stervelingen. Een absolute ondergrens voor professionele schrijvers. 
 
Readability Results
The following table contains the readability results for http://www.tekstschrijver-tim.nl .

Reading Level Results
Summary Value
Total sentences 540
Total words 3435
Average words per Sentence 6.36
Words with 1 Syllable 2243
Words with 2 Syllables 617
Words with 3 Syllables 378
Words with 4 or more Syllables 197
Percentage of word with three or more syllables 16.74%
Average Syllables per Word 1.57
Gunning Fog Index 9.24
Flesch Reading Ease 67.41
Flesch-Kincaid Grade 5.44

 

 

Volgens deze analyse zou een kind mijn gebabbel heel begrijpelijk moeten vinden. Ik waag dat te betwijfelen. Als positieve indicatie van de toegankelijkheid van mijn websitetekst voor volwassenen, vind ik het wél een resultaat om over naar huis te schrijven.
 
T
 
PS Na publicatie zal ik dit artikeltje ook eens testen op leesbaarheid. Gok dat deze wat minder presteert. 
 
PS2 Link naar juicystudio.com gevonden via http://www.schrijvenvoorinternet.nl/2008/01/03/hoe-leesbaar-is-jouw-website/ ; topsite!

PS3 Zojuist gekeken: ook dit artikeltje scoort goed op de schaal van leesbaarheid. Maarreh… dat heeft alles te maken met die tabel in het midden. Zinnetjes van 1 woord, daar is Flesch dol op…

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!