dec 11 2008

Zijn woordgrapjes leuk?

Published by at 5:19 pm under Achter de letters

In geschreven tekst moet je altijd oppassen met humor. Reden is dat een vriendelijke kop met een glimlach en enthousiaste gebarentaal ontbreken. En waar in een telefoongesprek intonatie en een lach je tekst nog ondersteunen, blijft het in het geval van het geschreven woord eng stil. Met woordgrapjes is het niet anders. Bovendien vormen woordgrapjes een buitencategorie qua humor. Je houdt ervan, of je vindt het per definitie tenenkrommend. Goed, de vraag was: zijn woordgrapjes leuk? Een praktisch antwoord hoorde ik ooit eens op een congres. Het luidde: leuke woordgrapjes zijn leuk, niet leuke woordgrapjes, niet. 
 
Tja… Diverse reclamemakers en cabaretiers hebben hun grootste successen met woordgrappen geboekt. Spitsvondige vriend Albert Verlinde bewijst daarentegen bijna dagelijks dat het niet iedereen gegeven is om weg te komen met woordgrapjes. Dus? Aangezien de meesten van ons niet het komisch talent van een Herman Finkers hebben, moeten we misschien maar proberen om niet te lollig te willen zijn. Tenzij je doelgroep overigens bestaat uit Engelsen, Ieren, Australiërs of Nieuw-Zeelanders. Die blijken namelijk dol te zijn op woordgrappen, ontdekte Dr. Richard Wiseman. Zie http://www.moorsmagazine.com/humorenzo/leukstegrap.html voor enkele conclusies uit zijn onderzoek, en de uitkomst van wat ‘de beste grap ter wereld’ is.

One response so far

One Response to “Zijn woordgrapjes leuk?”

  1. […] / logische volgorde. Ik kan dus alleen maar hopen dat er een touw aan vast te knopen was. Zo ja, zegt het voort ! Indien je nog aanvullingen hebt: mijn deur staat altijd open voor zinnig en onzinnig commentaar;-) Succes! Tim […]

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!