nov 21 2008

Smedig toebijten

Published by at 4:32 pm under Woord van de week

De laatste twee zinnen op het pakje Beemsterkaas, zijn voer voor discussie over het gebruik van spaties. Spatienazi’s als spatiegebruik.nl en copytijgers.blogspot.com zouden de auteur waarschijnlijk direct snedig toebijten dat hij zijn vak niet verstaat. Tim leest wat milder: “De melk wordt vervolgens in onze kaasmakerij onder het vakkundig oog van onze kaasmeester op traditionele wijze tot kaas verwerkt. Tenslotte rijpt de kaas natuurlijk, op eigen kracht, net zo lang als nodig is om de unieke Beemster smaak en smedigheid te bereiken.” Sta even stil bij die laatste zin. ‘Tenslotte’ staat er in de betekenis van ‘tot besluit’ en moet dus ‘ten slotte’ zijn (met spatie). ‘Zo lang’ zou daarentegen juist met een spatie minder toekunnen. Idem voor ‘Beemster smaak’. Gelukkig maakt ‘smedigheid’ het een klein beetje goed. Het is jargon voor de consistentie van de kaas. Denk aan soepel, buigzaam, elastisch, kleverig, etc. Smedig schijnt te staan voor wat kleverig, of, ‘niet droog’. Woord van de Week!

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!