nov 14 2008

Actuele tijdloze titels

Published by at 5:37 pm under Tims teksttips

Op de cover van REVU prijkt deze week een aardige titel: arme rijken. Het is de titel van een kredietcrisis-special over onfortuinlijke miljonairs. Zet erbij op je lijst titeltrucs: tegenstellingen. Ze werken in de regel goed omdat ze de lezer even op het verkeerde been zetten. Soms heel expliciet, zoals deze, soms wat meer impliciet, denk aan ‘serieus grappig’. <- Impliciet omdat ‘serieus’ niet exact het tegenovergestelde van ‘grappig’ is. Nog meer praktijkvoorbeelden uit actuele headlines? ‘Vogelaar vliegt eruit’. Gebruikmaken van de tweede of derde betekenis van een persoons- of bedrijfsnaam. Helaas hoog RTL Boulevard-gehalte wel. De derde en laatste tip van dit postje, met het oog op de intocht van Sinterklaas: rijmen. Waak ervoor dat het niet te flauw is, en gebruik met mate. De reden waarom rijmen soms toch gerechtvaardigd is, is omdat de ontvanger de boodschap makkelijker onthoudt. Eeuwen geleden werden om die reden ook hele boeken op rijm gesteld. De wandelende televisies van die tijd (acteurs) konden het dan beter onthouden.

2 responses so far

2 Responses to “Actuele tijdloze titels”

  1. cornon 17 nov 2008 at 6:12 pm

    De cursus Rietdekken
    gaat niet door.
    Riet is ziek.

  2. Cursus schrijven | Tekstschrijver Timon 11 aug 2009 at 3:20 pm

    […] Nu tien gratis tips om moeiteloos krachtige titels te schrijven; verplichte kost voor iedere tekstschrijver (in de dop)! Meer over titels: Actuele tijdloze titels En zelfs nog een: Spoedcursus koppensnellen Handleiding […]

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!