okt 20 2008

Non-valeur

Published by at 4:05 pm under Woord van de week

De vader van Raoul Heertje, de oude Arnold Heertje, was afgelopen week te gast bij BNR. Of Radio 1, hou me ten goede. Gevraagd naar zijn reactie op de ambtenaren die hun geld op Icesave hadden gezet, ontstak hij in een goed ouderwetse woordenstorm. Hoogtepunt was het – in mijn ogen onterecht – verketteren van die ambtenaren door ze non-valeurs te noemen. Wat een geweldig woord is dat toch. Non-valeurs. Zonde dat je het niet vaker hoort. Als je dan toch uitgescholden wordt, dan maar voor non-valeur! Volgens Van Dale: onbekwame nietsnut. Ik lees er ook waardeloos in (gezien de gelijkenis met het Engelstalige:  no value). Een aanwinst voor het Woord van de week!

3 responses so far

3 Responses to “Non-valeur”

 1. RHon 20 okt 2008 at 4:30 pm

  Prachtig woord, inderdaad. Ik kwam er deze week achter dat ook een sprekende computer een on-valeur kan zijn. Check:

  http://rodehond.web-log.nl/rodehond/2008/10/bellen-met-de-s.html

 2. tripleXon 22 okt 2008 at 9:16 pm

  ‘Nietsnut’ is ook een erg mooi woord. Nog mooier in meervoud, een stelletje nietsnutten.
  Van Dale geeft de indruk dat er ook bekwame nietsnutten bestaan. Ik vraag me af of ze daar een woord voor hebben.
  Vind je trouwens niet dat non-valeur ook gelijkenis heeft met het Franstalige: ‘non valeur’? Het betekent ook nog ‘geen waarde’ toevallig! :)

 3. Tekstschrijver Timon 23 okt 2008 at 2:06 pm

  Eerlijk is eerlijk: Van Dale geeft twee definities voor non-valuer, die ik voor het gemak even samengevoegd heb. Kan me overigens wel voorstellen dat iemand heel bekwaam is in iets heel nietsnuttigs ;-)

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!