okt 07 2008

Spoedcursus koppensnellen

Published by at 4:52 pm under Tims teksttips

Wie sterke koppen wil leren schrijven, gaat niet over één nacht ijs. Effectief koppensnellen vraagt om een grote woordenschat en een flinke dosis inlevingsvermogen. Het vergt kennis van semantiek en sublimaal taalgebruik. Empirisch onderzoek naar wat werkt. Analytisch vermogen. En, altijd handig, oog voor maatschappelijke mores en diplomatie. Om maar eens wat dwarsstraten te noemen. Voor degenen die zich liever niet zo druk maken, is er gelukkig ook een cursus zinspelen en woordgrappen voor beginners. De naam? RTL Boulevard! Kweekvijver voor redactioneel talent. 
 
Een bloemlezing uit RTL Boulevard van gisteren, aan de hand van enkele koppen?
Een duits in het zakje doen (Over investeren in een musical in Duitsland)
Bloed, zweed en tranen (Zweedse prinses gaat in probleemland werken)
Buurvouw, wat doet u nu? (Beatrix laat Kasteel Drakensteyn verbouwen)
 
Flauw?
Ja natuurlijk! Het past daarmee perfect in het format. Over de schreef? Wat mij betreft niet, hoewel het kantje boord was met de opmerking dat prinses Mary uit Denemarken, in navolging van Lady Di, zich nu ook op landmijnen stort… Wat je er ook van vindt, ik waardeer het wel dat RTL Boulevard de moeite doet om er iets van te maken. En, als gezegd, om een idee te krijgen wat je tekstueel zoal kunt doen met koppen, is het prima. Aanbevolen dosis: 3x per week.

 

2 responses so far

2 Responses to “Spoedcursus koppensnellen”

  1. […] Titels bedenken? Titels schrijven?   Dat werkt prima. Als je af wil vallen, valt je oog in de boekwinkel sneller op ‘Makkelijk en snel afvallen’ dan op ‘Uitgebalanceerde balanssalades’. Simpele, directe titels werken perfect. Vraag maar aan Sonja Bakker. Haar titel ‘Bereik je ideale gewicht!’ gaat nog steeds als zoete broodjes over de toonbank.   Eenmaal de aandacht van de potentiële lezer te pakken, kun je het uiteraard nog wel wat spannender maken.   Leuke titels bedenken? Krachtige titels schrijven?   En […]

  2. Cursus schrijven | Tekstschrijver Timon 03 sep 2009 at 1:21 am

    […] Nu tien gratis tips om moeiteloos krachtige titels te schrijven; verplichte kost voor iedere tekstschrijver (in de dop)!Meer over titels: Actuele tijdloze titels En zelfs nog een: Spoedcursus koppensnellen Nieuw: 20 tips voor openingszinnen! Handleiding hoe schrijf ik een artikel voor de nieuwsbrief? […]

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!