aug 14 2008

Origineel plagiaat

Ergens is het ook wel een compliment: gekopieerd te worden. Maar zodra een ander met jouw teksten aan de haal gaat om zijn eigen waar aan de man te brengen, is dat, behalve diefstal, ook broodroof. Dus doe jezelf en je klanten een lol en kijk eens welke teksten van jouw hand al door anderen gebruikt worden (geplagieerd zijn), via www.copyscape.com 
 
Lang lang geleden – echt heel heel lang geleden – heb ik eens dit geschreven: http://www.pers-bericht.nl/publicity_tips.htm  
 
Van die website is regelmatig tekst overgenomen. Een jaarlijkse scan en een rondje bellen is de afgelopen jaren voldoende gebleken om die kopieën verwijderd te krijgen. Eens kijken hoe het er nu voor staat? Op Copyscape voer ik bovenstaande pagina in, en jawel, er zijn weer wat sites die de tekst van die webpagina gejat hebben! 
 
Zo heeft http://twinklemagazine.nl/vervolg.aspx?id=5210&terms=prijs&searchtype=2&fragment=True de tekst (met enkele originele aanpassingen) gepubliceerd, dus die zal ik een factuur moeten sturen. Higherlevel doet hier een duit in het zakje: http://www.higherlevel.nl/forum/attachments/PRachtige_free_publicity_tips.doc
En ook de skatebond maakt inbreuk op auteursrecht: http://www.skatebond.nl/bestanden/sbn92.doc  
 
De irritante pay off van dat filmpje wat je altijd moet kijken als je een video huurt, “piraterij is een misdaad”, gaat onverminderd op voor bovenstaande tekstpiraten. En garde dus! Gewapend met notitieblok, wetboek en telefoon in de hand, op jacht.
 
Tekstpiratenjacht
Huiverig om op tekstpiratenjacht te gaan? Schroom niet. Je móet. Als iemand een schilderij van je jat om zijn kantoor mee op te fleuren, pik je het ook niet, toch? Iemand zet ongevraagd jouw televisie in zijn etalage om klanten te lokken. Kom op! Bovendien bewijs je jezelf en opdrachtgevers er een dienst mee: Google houdt van ‘unique content’ dus je pagina scoort beter als er niet-elders-te-vinden tekst op staat. En de gedachte dat een ANDER een klus gegund wordt omdat de opdrachtgever geprikkeld is door wat JIJ schrijft… …niet te verkroppen! 
 
Aanpakken die plagiaatplegers! Je voorkomt direct dat het nog verder uit de hand loopt. Op http://subscribe.topwebshop.nl/?p=67 is het jatwerk van twinkle (tekst: Jurgen N. – dat staat er) bijvoorbeeld alweer doorgepubliceerd.  
 
Jurgen… Toen je bij Argos Media Solutions werkte, mailde je op 4 juni 2005:
 
Goedendag, ik ben de schrijver van het boek “Handboek
Webwinkel” dat binnenkort zal verschijnen. Op dit moment ben ik bezig met
het laatste hoofdstuk, dat gaat over promotie. In het kader daarvan zou ik
graag uw informatie over persberichten willen gebruiken in mijn boek,
waarbij uiteraard uw website wordt vermeld. Meer informatie over het boek
vindt u op http://www.publimix.nl/handboek_webwinkel.htm
Graag hoor ik van u of overname akkoord is.
Vriendelijke groet,
Jurgen N. 
 
Ik mailde je terug: 
 
Beste Jurgen,
Ik forward je zo de aanvullende tips! Het zal duidelijk zijn dat deze niet
bedoeld zijn voor publicatie in andere werken (tegen een zekere vergoeding
kunnen we misschien iets afspreken). Succes met het boek!
 
Duidelijke tekst toch?
 
Nooit meer iets van hem vernomen. Tot vandaag. Jurgen, hoe is het? Weet je wat: ik bel je wel even!

5 responses so far

5 Responses to “Origineel plagiaat”

 1. Roberton 14 aug 2008 at 8:44 pm

  Diefstal is diefstal. Hou ons op de hoogte van de ontwikkelingen?

 2. RHon 18 aug 2008 at 7:10 pm

  En, wat had de beste man te melden?

 3. RHon 18 aug 2008 at 7:14 pm

  Overigens heb ik zojuist gemerkt dat copyscape het nodige plagiaat over het hoofd ziet overigens.

 4. Krek.on 31 okt 2008 at 3:54 pm

  Goed zo! Pak ze! Overigens kun je met Google ook een heel eind komen bij het opsporen van plagiaat. Persoonlijk heb ik een keertje een sitebouwer aan de blogpaal genageld die zijn complete sitebouwersite bij elkaar had gesprokkeld bij een drietal andere sitebouwers. Inclusief een hele pagina tekst over wat te doen tegen plagiaat!

 5. […] Ik had me voorgenomen hier nog eens iets te melden over auteursrecht. Welnu. Een paar jaar geleden ontving ik de volgende vraag.”Naambedrijf heeft ooit het boekje Naamboekje gepubliceerd. Dit boekje schijnt nu als lesstof gebruikt te worden bij Naamopleiding. Kan Naambedrijf als schrijver van dit werk ook copywrite aanvragen en wat zijn hiervoor de te bewandelen wegen?” Mijn antwoord destijds luidde als volgt. […]

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!