jul 14 2008

Niettevergeten

Published by at 6:58 pm under Achter de letters

Even wat anders dan, voor ik het vergeet. Over woorden die je met een spatie of een streepje behoort te schrijven, die ik liever aaneenschrijf. Voorbeeldje? -> Back-up. Net zoals ‘online’ het verbindingsstreepje heeft verloren, verdient back-up het ook om als één woord door het leven te gaan. Als backup dus. Al is het maar om onmogelijke samenstellingen te voorkomen als systeem-back-up-plan. Dan is systeembackup-plan of systeembackupplan een stuk relaxter, toch? 
 
Niettevergeten is ook zo’n woord. Het staat niet in Van Dale. Maar ik voel echt een verschil tussen een avond die ‘om niet te vergeten’ was, als – niettevergeten – het memorabele optreden van die artiest op die avond. Vergelijk het met niettemin. Een correct als één woord geschreven bijwoord dat wezenlijk van betekenis verandert als je ‘niet te min’ bent om wat met spaties te strooien.
 
Nog één voorbeeld? Glazen bol. Dat woord gaan we over enkele jaren zeker schrijven als glazenbol. Dat weet ik gewoon, zonder gebruikmaking (één woord) van een dergelijk kristallen *spatie* medium.

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!