apr 17 2008

Woord van de week: verkleuteren

Published by at 7:33 pm under Woord van de week

‘Verkleuteren’ is – verrassend – niet het tegenovergestelde van ‘vergrijzen’. ‘Verkleuteren’ betekent zo ongeveer hetzelfde als ‘vereenvoudigen’, maar geeft er een negatieve lading aan. Verkleutering van de taal leidt tot de zogenaamde Jip-en-Janneke-taal en dat valt niet bij iedereen in de smaak.

Begin 2007, bijvoorbeeld, ageerde genootschap Onze Taal tegen “het verkleuteren van de troonrede”. Het taalgebruik dat de premier de koningin liet hanteren, was een aantal taalkundigen een doorn in het oog. Waarom de taalkundigen de voorkeur geven aan het woord ‘verkleuteren’ boven ‘infantiliseren’ is me een raadsel mysterie.

One response so far

One Response to “Woord van de week: verkleuteren”

  1. sofieon 26 apr 2008 at 1:17 am

    Iin ons belgenland wordt “verkleutering” vooral vaak in de mond genomen door mensen die kritiek geven op tv-zenders. De verkleutering van het media-landschap.. Verkleutering op vtm enzo. Bij onze koninklijke familie is nog geen sprake van verkleutering. Hoewel Filip en Mathilda nu toch al drie, en binnenkort vier, kleuters hebben rondlopen in het paleis.

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!