apr 16 2008

Of(te?)wel

Published by at 7:42 pm under Tims teksttips

De woorden “ofwel” en “oftewel” worden vaak ten onrechte door elkaar gebruikt. De woorden lijken weliswaar op elkaar, maar betekenen juist het tegenovergestelde van elkaar. ”Oftewel” vertelt nogmaals hetzelfde maar dan in andere woorden. Bijvoorbeeld: “De scheidsrechter geeft een corner, oftewel een hoekschop.”

“Ofwel”, daarentegen, betekent “of”, wanneer er sprake is van twee keuzes. De zin “De scheidsrechter geeft ofwel een corner ofwel een hoekschop” klopt dan ook niet. De scheidsrechter geeft namelijk ofwel een corner ofwel een doeltrap.

De tip van deze week: gebruik ofwel “ofwel” ofwel “oftewel”.

One response so far

One Response to “Of(te?)wel”

  1. Tomon 17 apr 2008 at 2:18 am

    Gebruik ofwel “ofwel” ofwel “oftewel”, oftewel gebruik niet oftewel als je ofwel wilt zeggen, of wel?

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!