mrt 25 2008

Groen of wit Pasen

Published by at 5:23 pm under Tims teksttips

Heeft u een vrolijk Pasen gehad? Of een vrolijk pasen? En bent u op tweede Paasdag naar de meubelboulevard gegaan of op tweede paasdag? Het antwoord op deze vragen is afhankelijk van uw kleurvoorkeur.

Namen van feestdagen en (religieuze) feesten schrijven we met een hoofdletter, zowel volgens de officiële groene spelling als de alternatieve witte spelling. Dus is het: Pasen, Kerstmis, Suikerfeest, Offerfeest, Chanoeka en Vaderdag.

De groene spellingregels schrijven echter voor dat informele aanduidingen en afgeleiden van feestdagen een kleine letter krijgen. Dus: ‘Kerstmis’ is wel met een hoofdletter, maar ‘kerst’ en ‘eerste kerstdag’ niet. De witte spellingsregels vatten het begrip feestdag wat ruimer op en gunnen ook minder officiële / formele aanduidingen een kapitaal: Kerst en Eerste Kerstdag. De enige uitzondering die ook de witte spelling maakt, zijn samenstellingen, zodat ‘kerstversiering’ met een kleine letter is.

Ik kan me meer vinden in de alternatieve witte regels. En gezien de massale sneeuwval heeft volgens mij iedereen een witte Paasdagen gehad. Misschien volgend jaar weer groen!

One response so far

One Response to “Groen of wit Pasen”

  1. Simoneon 25 mrt 2008 at 11:32 pm

    Mijn paasdagen waren niet wit, want ik was niet in Nederland ;-). Voor wat betreft de spelling, ik spel soms groen en soms wit, al wil ik groen aanhouden om bij het Groot Nederlands Dictee eens beter te scoren.

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!