mrt 04 2008

D-day

Published by at 3:54 pm under Historie,Tijdelijk actueel

De kranten zijn eensgezind vandaag: het is D-day voor Hillary Clinton. Gaat ze dan Amerikaanse troepen op het strand bij Normandië droppen? Nee, toch niet, ze moet proberen de voorverkiezingen in de staten Texas en Ohio te winnen, anders verliest ze de race met Barack Obama.

Vreemd dat dit ‘D-day’ wordt genoemd. Volgens het woordenboek verwijst die uitdrukking uitsluitend naar de operatie van 6 juni 1944 die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Historische gezien is dat een te beperkte uitleg. Zo vond in 1918 ook al een D-day plaats, tijdens de Eerste Wereldoorlog. D-day is namelijk een algemene militaire term voor ‘de dag waarop de operatie plaatsvindt’. De D staat simpelweg voor ‘day’ (day-day, de dag der dagen). Het is een handig referentiepunt in de planning: zo is ‘D-day -2’ twee dagen voor de operatie.

Om te voorkomen dat de troepen weliswaar op dezelfde dag, maar uren na elkaar aan de geplande actie beginnen, bestaat ook H-hour. In het Nederlands kennen we hetzelfde verschijnsel, getuige de uitdrukking ‘het uur U’.

In de loop der jaren is de betekenis van ‘D-day’ enerzijds ingeperkt. Het verwijst specifiek naar de troepenlanding in Normandië. Anderzijds verruimt de betekenis juist. Het verwijst in het algemeen naar een doorslaggevend moment: ‘Decision-day’. Als het aan mevrouw Clinton ligt, krijgt ook ‘H-hour’ een nieuwe betekenis: Hillary-hour.

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!