feb 13 2008

Kaviaar heeft het zwaar? De snotolf heeft pas echt te lijden!

Published by at 1:46 am under Woord van de week

De handel in kaviaar heeft het zwaar. De onbevruchte steureitjes zijn namelijk zeldzaam aan het worden. Maar daar waar de steur het laat afweten, brengt de lompvis verlossing. Volgens het etiket op het potje in ieder geval. Lompvis! Ben je mooi klaar mee. Als vis. 
 
Nee, dan snotolf. Want zo heet de lompvis namelijk echt. Deze trotse zoutwatervis komt voor in de Noordelijke IJszee, de Atlantische Oceaan en de noordelijke Stille Oceaan. ‘Snotolf’ staat kennelijk niet goed op het etiket en daarom besloot een doorgewinterde kuitverkoper de vis om te dopen in ‘lompvis’. Maar lomp is de snotolf allerminst, onooglijk wel. Dat is goed voor de kaviaar. Geen haar op het hoofd van een andere vis die eraan denkt de eitjes te bevruchten namelijk.
 
Over de biologische afkomst van de vis biedt internetencyclopedie wikipedia helderheid: “De snotolf is een straalvinnige vis uit de familie van snotolven.” Bruikbare informatie toch? Maar wie heeft bedacht dat zijn pseudoniem ‘lompvis’ smakelijker klinkt dan ‘snotolf’? Ik tast in het duister.
 
Eerherstel voor de onvolprezen snotolf is geboden. Woord van de Week: lompvis snotolf!

One response so far

One Response to “Kaviaar heeft het zwaar? De snotolf heeft pas echt te lijden!”

  1. Jennekeon 16 feb 2008 at 9:00 pm

    Mijn traditioneel ingestelde Coole ma serveert altijd het zelfde voorgerecht, waarvan de eitjes van de lompvis, eh snotolf een vast onderdeel zijn. Het eerstvolgende etentje zal ik dan ook een boeiend gespreksonderwerp hebben. Bedankt Tekstschrijver Tim!
    Kunsttip: de glazen potjes met schroefdeksel waarin de eitjes van de lompvis/ snotolf worden verkocht, zijn uitstekend geschikt om oostindische inkt in te bewaren.
    Mijn atelier kan niet zonder…

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!