mrt 07 2012

Apps om interviews op te nemen met iPhone

Published by at 1:31 pm under Tims teksttips

In de afgelopen jaren heb ik meerdere recorders versleten. Groot, klein, analoog, digitaal. En nu ben ik het zat. Gedoe met batterijen. Overzetten van bestanden. Tijd om die iPhone eens te gaan gebruiken voor interviews op locatie. De vraag is: wat is de handigste app?
 
Ik heb er vanmorgen een aantal bekeken, gedownload en getest. Hier mijn – eerste – bevindingen.
 
iTalk, gratis of 1,59eu, drie sterren
Prima no-nonsense app. Maar de omvang van de opgenomen bestanden is dermate groot dat je ze, bij interviews die langer dan een paar minuten duren, nooit kunt mailen. Nadeel: je moet je iPhone voortdurend aan iTunes koppelen om de bestanden te downloaden (onhandig als je geen kabeltje op kantoor hebt).
 
Dictafoon van iPhone, gratis, geen rating
Voordeel is dat je die app al hebt, want hij is standaard op de iPhone geïnstalleerd. En hij doet ’t prima. Ondanks dat de opgenomen bestanden in .mp4 kleiner dan die van iTalk zijn, kan delen via e-mail problematisch zijn bij grote opnames, dus je hebt iTunes nodig.
 
DropVox, 1.59eu, 3,5 sterren
Een dictafoon gekoppeld aan Dropbox. Topidee! Maar het lijkt alleen te werken als je verbinding hebt. Dat is een nadeel: je hebt niet altijd beschikking over WiFi of een sterke 3G-verbinding, bandbreedte kost bovendien geld, plus het doet een iets grotere aanslag op je batterij.
 
SoundCloud, gratis, 4 sterren
Geweldig. Opnemen, uploaden, embedden op je site. Of ‘private’ uploaden. Nadeel is hetzelfde als DropVox; je moet een verbinding hebben, het lijkt niet mogelijk om eerst lokaal op te slaan. Een ander nadeel, als je regelmatig interviewt, is dat de gratis versie maximaal twee uur geluid opslaat. Zodra je meer in de cloud wil, heb je een abonnement nodig. Reken voor 12 uur opslagruimte op 79 euro per jaar.
 
VC Audio Pro, 5,49eu, sterretjes onbekend
Alleskunner. Opnemen, bewerken, comprimeren, mailen, uploaden naar SoundCloud… Maar die prijs… 5,49eu… even verder zoeken…
 
iProRecorder, 0,79eu, 3 sterren
Vriendelijk geprijsd. De recensies in de Appstore zijn alleen niet onverdeeld positief. De interface van de app is niet heel ‘intuïtief’ en de iProRecorder adviseert om je iPhone in vliegtuigmodus te zetten (waarom is onduidelijk). Wat heel cool is, is dat je de opgenomen interviews direct via WiFi van je telefoon kunt downloaden. Zónder extra software, gewoon door in je browsers de website van de app (gehost op je telefoon) te bezoeken. Voordeel: bij het afspelen van bestanden op je telefoon kun je mooi vooruit- en terugspoelen. Nadeel: als je dat doet, dan crasht ie…
 
FiRe 2 – Field Recorder, 4,99eu, 4 sterren
Ook zo’n alleskunner. Met een nog langere lijst specificaties dan VC Audio Pro. En 50 cent goedkoper. Gedownload, getest: dit is de app. Makkelijk te bedienen, bestanden worden lokaal opgeslagen en zijn bewerkbaar. Exporteren naar alle denkbare formaten, uploaden via Dropbox, SoundCloud, mail, FTP. Precies wat ik zocht!
 
Tot zover de theorie. Nu de praktijk.
 
Ken je een betere interview-app, heb je positieve of negatieve ervaringen met één van de genoemde apps, of heb ik wat over het hoofd gezien? Laat het weten!

9 responses so far

9 Responses to “Apps om interviews op te nemen met iPhone”

 1. Tekstschrijver Timon 12 mrt 2012 at 2:53 pm

  FiRe 2 – Field Recorder heeft de verwachting waargemaakt. Uitstekende opnamekwaliteit (alle deelnemers goed te verstaan), 1 uur en 45 minuten zonder haperen opgenomen, via WiFi makkelijk naar pc gehaald. Geen minpunt kunnen ontdekken.

 2. Jolanda Pikkaarton 14 mrt 2012 at 8:55 am

  En wat zijn jullie ervaringen met Android recorders?

 3. Kitty Kilianon 14 mrt 2012 at 9:43 am

  Ja, €5,49, da’s wel onoverkomelijk duur zeg ;-)
  Handig overzicht.
  Domme vraag maar wat neem je op? Gesprekken met klanten?
  Ik neem namelijk niks op. Kost veel te veel tijd om het af te luisteren. Maak altijd notities, helpt meteen om de lijn van het gesprek beter vast te houden.

 4. Jan smiton 14 mrt 2012 at 9:48 am

  Hebben we het over intervieuws?
  Hou op met spelen ik heb al een jaar een livescribe pen.
  Dat is pas mooi de twee gig pen neemt 200 uur op. Als je op een text tikt hoor je wat daar is gezegd.
  In de houder en hup het staat op je pc de text en het gesproken woord.
  Kijk maar eens op YouTube
  Je hebt een jaar later nog de bv notulen of een seminair.
  Te koop bij saturn
  Veel plezier.
  O ja het werkt met mail PDF te versturen met spraak uploden naar evernoot enz

  Secretaris dacapo

 5. Menno Spiroon 14 mrt 2012 at 1:37 pm

  ik gebruik i.d.d. ook Fire, bijna dagelijks

  kan niets tegenop

  geluidskwaliteit is ongelofelijk

  geen bug of crash tegengekomen

 6. Flavienaon 29 mrt 2012 at 5:09 pm

  Hmm goede tip, die fire 2!

 7. Linda Groesbeekon 23 apr 2012 at 4:19 pm

  Die Livescribe pen lijkt me wel wat, daar ga ik eens e.e.a. over opzoeken! Apps en dergelijke zijn aan mij niet besteed, ik bel met een prehistorische Nokia, model koelkast :-)

 8. Elianon 01 nov 2012 at 8:58 am

  Late reactie, maar ik werk met iTalk. Zowel op de iPad als op de iPhone. Hier hoort een programmaatje bij dat je op de computer kan zetten. Thuisgekomen zet ik de Phone in zijn station en ik kan zo synchroniseren.
  Werkt prima!
  Elian

 9. Sanneon 14 jun 2017 at 7:11 pm

  Hoe kan ik die Fire app vinden in de appstore krijg ik verschillende opties, hierdoor weet ik niet welke de goede is?

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!