dec 19 2011

Track Changes -n-i-e-t- werkt niet

Published by at 3:33 pm under Tims teksttips

“Bij deze Hier een artikel dat in de ‘Eenblad’ geplaatst zal worden komt. Kun je dit redigeren? Graag duidelijk aangegeven aangeven waar je wijzigingen voorstelt.” Tuurlijk. Direct gedaan en teruggemaild met: “Ik heb niet met track changes de wijzigingen gemarkeerd, want dan was het onleesbaar geworden. Aanpassingen waren vooral gericht op het actief maken van lijdende zinnen (keer of 30 ‘worden’ eruit), herhalingen herhalingen van bepaalde woorden wegpoetsen (zoals belangrijk/natuurlijk: dat stond er erg vaak in), invoegen van wat voegwoorden voor de logica, wat spel- en consistentiefoutjes verbeteren, und so weiter.”
 
Opdrachtgever blij. Maar: “Volgende keer beter wel change-tracking gebruiken, want het is zo wat lastig om na te kijken…” Wat hij de opdrachtgever in kwestie hij niet weet is dat het volstrekt onmogelijk is om met Track changes Changes aan te redigeren_/_schrijven. [Moved up] Aangezien redigeren vaak husselen met zinnen is. Soms schuiven met complete alinea’s. En als één ding belangrijk is, is het wel dat je voortdurend moet terug- en vooruitlezen bij nagenoeg iedere kleine aanpassing. [/Moved up] 
 
Als je Stel dat je ergens het woord ‘bijvoorbeeld’ wil vervangen door een constructie met ‘zo hebben we ook’, of iets dergelijks, dan wil je wel zeker weten dat je die constructie niet al eerder hebt gebruikt. Aandachtig lezen in een alinea vol met blauwe en rode onderstrepingen en doorgehaalde woorden, is niet te doen.  
 
[Moved up] Aangezien redigeren vaak husselen met zinnen is. Soms schuiven met complete alinea’s. En als één ding belangrijk is, is het wel dat je voortdurend moet terug- en vooruitlezen bij nagenoeg iedere kleine aanpassing. [/Moved up] 
 
Accepteren? Nee, Tweet – haat aan Track Changes!
 
[Moved down] Ook heeft de rechtermuisknop geen functie meer als je met Track Changes werkt. Die is namelijk zo dol op Track Changes dat zijn enige functie nog accepteren of weigeren van Changes is. Daar gaan je bullets, synoniemen en letteropmaakmogelijkheden… [/Moved down]
 
Dus voorgestelde Voorgestelde changes gewoon zo snel mogelijk accepteren of weigeren? Was het maar zo makkelijk. Met ‘accept’ ben je je origineel kwijt, met ‘reject’ de gedane suggestie. Terwijl de wijzigingen die de opdrachtgever voorstelt, niet altijd pasklaar zijn. Vaak moet je even goed kijken wát hij waaróm aangepast wil hebben, en is er een betere manier om dat te beschrijven. Alleen Maar, eenmaal geaccepteerd dat er een wijziging nodig is, hoe luidde die oorspronkelijke zin nu ook alweer?? 
 
[Moved down] Ook heeft de rechtermuisknop geen functie meer als je met Track Changes werkt. Die is namelijk zo dol op Track Changes dat zijn enige functie nog accepteren of weigeren van Changes is. Daar gaan je bullets, synoniemen en letteropmaakmogelijkheden… [/Moved down]
 
Doen aslof alsof
 
Ik gebruik Track Changes dus niet. En mailde de opdrachtgever terug: “Als je twee documenten hebt, kun je achteraf ook track changes aanzetten door die twee in Word te vergelijken. De optie heet Compare en vind je onder Review (in mijn versie van Word i.i.g.). Ik zal mail maandag wel even mailen hoe dat eruitziet er uitziet. A (is volstrekt onleesbaar gezien de 400+ wijzigingen ;-). Maar alleen als Uitsluitend indien Alleen als je het prettig vindt om 395 keer op ‘accept change’ te klikken natuurlijk.”

11 responses so far

11 Responses to “Track Changes -n-i-e-t- werkt niet”

 1. Carola Janssenon 19 dec 2011 at 3:46 pm

  Joh, Tim, je weet toch wel dat je bij beeld kunt kiezen voor definitief, definitief met markeringen, origineel en origineel met markeringen?

  Als ik een erg slechte tekst redigeer kies ik voor definitief. De opdrachtgever kan dan even terugschakelen naar origineel of definitief/origineel met markeringen om te zien hoe hard ik wel niet gewerkt heb.

  En je weet toch ook wel dat de opdrachtgever kan kiezen voor Alle wijzigingen accepteren? Of een gedeelte kan selecteren, en daarbinnen alle wijzigingen kan accepteren?

  Weet iemand wat retorische vragen zijn?

 2. Anneke Nunnon 19 dec 2011 at 4:00 pm

  Het wordt inderdaad snel knap onwerkbaar. Je kunt wel Track Changes aanzetten maar niet weergeven (‘Final’ in plaats van’ Final Showing Markup’ op de review tab). Heb je er zelf geen last van. En je hebt je muisfuncties weer terug.

 3. Tekstschrijver Timon 19 dec 2011 at 7:17 pm

  @Carola, tru, maar dan nog zoek je je verloren als er sprake is van meerdere commentatoren of suggesties om alinea’s te verplaatsen (noem maar wat). Ik werk dan liever met de gereviseerde versie naast het origineel – waarbij je dan geregeld suggesties via een kladblok/notepad-omweg aan het copypasten slaat om opmaak- en andere copypastedrama’s voor te zijn.

  Hoe dan ook: wensen, commentaren en suggesties zijn altijd welkom. In de kantlijn, i.p.v. lastig te reconstrueren hoe/wat, dwars door een goede tekst heen.

 4. Tekstschrijver Timon 19 dec 2011 at 8:47 pm

  Dat laatste is eigenlijk het vervelendst nu ik er nog eens over nadenk. Dat meekoken.

  Track Changes is niet feedback naar model “Lekker soepje, maar van mij mag ie wel iets pittiger”, Track Changes is soep teruggeven nadat je er een schep zout, spuug en de verkeerde peper in hebt gestopt, en dan zeggen, “Iets meer zoiets.”

  Dat werkt gewoon -n-i-e-t- lekker.

  ;-)

 5. Kitty Kilianon 20 dec 2011 at 9:55 am

  Helemaal mee eens. Corrigeren hooguit met potlood. Beter gewoon een nieuwe versie indienen.

  Kun je geen retweet button onder je post plakken? Nu zal ik t even met de hand doen.. vooruit maar..

 6. Carola Janssenon 20 dec 2011 at 10:46 am

  Waar, Tim. Meekoken: brr. Heel erg is ook commentaar in rode letters, gewoon in de tekst in plaats van via Opmerkingen in de kantlijn. Of stukken geel gemarkeerd… Gekmakend. Commentaar op stijl in plaats van inhoud – alle je’s in jij veranderd bijvoorbeeld. Opdrachtgevers, je moest er niets mee te maken hoeven hebben :-).

 7. Ingrid Vossenon 21 dec 2011 at 11:39 am

  Herkenbaar, ik vind het ook een geworstel met dat track changes.
  Ik had een keer een artikel laten lezen door een collega. Ze had een wijziging voorgesteld met track changes. Deze had ik niet geaccepteerd. Vervolgens het artikel naar de krant gestuurd. Wie schetste mijn verbazing toen de voorgestelde wijziging er toch in stond! De track change was er op sneeky wijze toch doorheen gekomen. Ik begrijp nog steeds niet hoe het kan.
  Ik neem in ieder geval geen risico mee en verwerk zelf de wijzigingen.

 8. daniel schuton 27 dec 2011 at 7:18 pm

  Mee eens. Zo’n ‘geredigeerde’ tekst wordt onleesbaar.

 9. Marcelon 17 jan 2012 at 3:48 pm

  Verfrissend om eens iets te lezen met een creatieve inslag, humor en tegelijkertijd een duidelijke stellingname.

  Nice work Tim

 10. SWon 23 mei 2012 at 10:12 am

  Ook een alternatief: zonder ‘track changes’ de tekst verbeteren en daarna met ‘compare documents’ alle veranderingen laten zien. Heb je er zelf geen last van tijdens het werken en kan de opdrachtgever toch zien wat er allemaal veranderd is.

 11. Pauluson 13 dec 2013 at 7:25 pm

  Wat een geworstel. Iemand al over nagedacht dat het commentaar – vaak van niet-schrijvers – is, van mensen (vaak opdrachtgevers) die zeker inhoudelijk (en het gebruik van Track Changes) op de hoogte zijn, en dus gewoon de tools gebruiken die in HUN eigenlijke werk wel heel toepasbaar en noodzakelijk zijn? De eerste reactie van @Carola Janssen snijdt nog het meest hout. De opdrachtnemer (de schrijver) moet even iets meer werk doen om zijn klant iets te leveren waar hij tevreden van wordt. En je kan de klant ook opvoeden. Pfew!

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!