dec 14 2010

Opdrachten voor tekstschrijver

Published by at 10:54 am under Tims teksttips

Hee Tim,
Zoals je weet ben ik een tijdje geleden voor mezelf begonnen. Ik ben druk bezig met het opbouwen van naamsbekendheid enzo. Het loopt dus nog niet heel hard en ik wil daar verandering in brengen ;-) Wellicht heb je sowieso nog wat tips voor me? Jij bent immers een doorgewinterde tekstschrijver…
Ik hoor het wel. Alvast bedankt! 

 
Nou, eh… Ik ben tekstschrijver, geen ZZP-coach. Mij benieuwen wat ik uit m’n mouw kan schudden aan tips voor deze startende tekstschrijver in nood.  Ik mail terug:
 
He K,
 
Tips te over natuurlijk. Een paar snelle?
 
– Kijk in je ‘warme’ netwerk (familie en vrienden), zoek mensen op die er zakelijk een website op nahouden. Betrap die op lelijke spelfouten, en mail ze dat je dat toch zonde vindt. Uiteraard mail je direct even een stuk of tien verbeteringen (gratis), opdat ze in ieder geval niet langer voor paal staan. Bied vervolgens aan dat je het geheel ook nog verder kunt upgraden, voor een vriendenprijs.
 
<- Dit kun je overigens ook doen met lokale MKB-bedrijven. “Op zoek naar een koelvriescombinatie zag ik jullie site. Zou ik jullie niet eens kunnen helpen met die teksten? Want wat er nu staat, doet jullie tekort.”
 
<- Uiteraard vertel je tegelijkertijd dat ze dringend een digitale nieuwsbrief nodig hebben, die jij toevallig kunt maken voor ze.
 
– Meld je aan bij freelancenetwerken en -sites, daar worden veel klussen verhandeld, tegen slechte tarieven. Je zou zo in aanraking kunnen komen met klanten waar je later meer werk tegen een steeds beter tarief voor kunt uitvoeren.
 
– Optimaliseer je website voor vindbaarheid op ‘freelance tekstschrijver’. 
 
– Zet op je website een duidelijke call to action: “Haal deze freelance tekstchrijver een halve (of een hele) dag gratis in huis”.
 
– Een gratis tekstconsult / second opinion kan natuurlijk ook.
 
– Houd LinkedIn en Twitter in de gaten, daar worden regelmatig klussen uitgewisseld, en zie je soms ook vacatures voorbijkomen (die bedrijven kun je ook bellen om ze op interimbasis uit de brand te helpen – let wel: dat vinden de meeste bedrijven irritant, maar er zal er maar net eentje zijn die…).
 
– Adverteer goedkoop via Google Adwords (optimaliseer wel eerst je website met sterke call to action).
 
– Ga actiever twitteren, en twitter af en toe dat je weer tijd en zin hebt voor/in een klusje.
 
– Zorg dat je LinkedIn-profiel vol handige keywords komt te staan, vraag om recommendations, word lid van zoveel mogelijk groepen, en link met zoveel mogelijk mensen.
 
Als het een beetje meezit, kom je zo om in het werk straks ;-)
 
T
 
PS Het is ook slim om na te denken in welke niche je het beste zou kunnen opereren. Jij bent (of was in ieder geval) niet zo van de keiharde salesgerichte B2B- en technische teksten. Maak daarvan een deugd door je duidelijk te profileren als perfecte schrijver voor bedenkhetmaar-teksten. Cultuurgerelateerd bijv. Of als nieuwsbriefartikelenschrijver / bedrijfsjournalist. 
 
— 
 
NB Ik heb bewust niet geroepen “Ga bloggen”, terwijl dat ook een prima tip is. Reden om dat niet te mailen was omdat er inmiddels een flink aantal blogs zijn over tekstschrijven / copywriting. Het is niet meer zo makkelijk als een aantal jaar geleden om langs die weg de aandacht op jezelf te vestigen. Wat niet wegneemt dat bloggen weldegelijk uitstekend werkt, als je er de benodigde hoeveelheid tijd en energie voor over hebt (en ook daadwerkelijk insteekt) om dat goed te doen.
 
NB2 Heb je ook een tip voor startende tekstschrijvers om opdrachten te vinden? Laat het dan weten!

10 responses so far

10 Responses to “Opdrachten voor tekstschrijver”

  1. David Brinkson 14 dec 2010 at 11:29 am

    Bied jezelf aan bij potentiële klanten op basis van ‘no cure no pay’. Zo kun je jezelf bewijzen zonder dat je een risico vormt voor de opdrachtgever.

  2. Selmaon 14 dec 2010 at 12:22 pm

    Ik (een krap jaar freelancer) heb ook nog wel een tip: ga niet alleen online, maar ook eens offline netwerken. Bijvoorbeeld bij Open Coffee, zij verzorgen gratis netwerkbijeenkomsten in zowat elke stad. Ik liep op een van die bijeenkomsten iemand met een tekstbureau tegen het lijf, die me nu met enige regelmaat een opdrachtje toeschuift.

    http://opencoffeeclub.nl/

  3. Kirsten Sikkemaon 14 dec 2010 at 12:43 pm

    Fijne tips! Pik er zelf ook een paar mee ;)

    Klantcontact onderhouden, na een opdracht checken bij de opdrachtgever hoe hij de samenwerking vond verlopen. En je netwerk voorzien van nuttige tips en informatie via Twitter/blog/nieuwsbrief.

  4. Copydimitrion 14 dec 2010 at 12:47 pm

    De offline tip vind ik een goede, maar kijk dan op LinkedIn wel vast naar die mensen die je kunnen helpen bij de open coffee club. Ga gericht op zoek naar deze mensen en Link alvast met ze. Nodig ze uit om op de open coffee club verder te praten. Dit voorkomt dat je in je uppie in een grote zaal vol onbekenden staat :-) Laat je introduceren door iemand die ze al kennen.

    Denk ook aan tussenpersonen zoals communicatiebureaus. Stuur deze een open uitnodiging voor je portfolio. Communicatiebureaus hebben altijd behoefte aan een goed netwerk aan tekstschrijvers. Zoveel stijlen, zoveel schrijvers. zie de no cure no pay tip.

    Kies je specialisme en laat deze terugkomen in je online branding. Ben je een allrounder? Zet je dan neer als allrounder- overal. Fake it till you make it. Heb je een specialisatie denk dan aan branding rond die specialisatie. Val op in de massa.

    Geef ongevraagde adviezen. Doet het altijd goed.

    Wees goed en laat je klanten vertellen hoe goed je bent. Niets zo overtuigend als een eerlijke testimonial.

    Tot zover. good luck.

  5. Copydimitrion 14 dec 2010 at 12:49 pm

    Oh nog een tip: ga niet de concurrentie aan op prijs.

    Doet jouw positie geen goed en de markt geen goed. Kwaliteit mag geld kosten. Durf slecht betalende opdrachten te weigeren. Voor kwaliteit wil men altijd de juiste prijs betalen. Een tikje arrogantie mag. We hebben het hier wel over een ambacht.

  6. Jeroen Wapenaaron 15 dec 2010 at 3:39 pm

    Niet bang zijn dat je door een niche kiezen opdrachten misloopt. Hoe meer mensen je kent in een sector, hoe meer kennis je opdoet over die sector, hoe meer kansen je gaat zien. Misschien wel op veel meer gebieden dan tekst. En probeer bij die niche mensen te vinden die je verder kunnen helpen. Ontwerpers en fotografen die ook in die niche zitten bijvoorbeeld. Probeer het ook eens bij uitgeverijen van relatiemedia. Uiteraard die gericht zijn op jouw eigen specialisatie.

    Succes!

  7. Tekstschrijver Timon 16 dec 2010 at 10:32 am

    Mooie aanvullingen! Nog eentje? ->

    Gebruik Google Alerts: http://www.google.nl/alerts

    Laat Google je dagelijks een overzicht sturen van alle voor jouw bedrijf interessante opdrachtgevers / sites / onderwerpen / relaties / etc.

    Op die manier zag ik ooit dat een bevriend reclamemaker/ontwerper een traject was gestart voor een branchevereniging. Ik mailde hem felicitaties, hij bleek voor de bijbehorende campagne net nog een tekstschrijver nodig te hebben. Van het een kwam het ander. Een paar jaar later werk ik nog steeds voor bedrijven in die branche.

    Ook kun je via Google Alerts bepaalde zaken monitoren voor je klanten. En bijvoorbeeld constateren dat ze zonder jouw assistentie een nieuwsbrief of persbericht verstuurd hebben boordevol fouten. Een e-mailtje met advies, of even bellen, is dan een kleine (attente) moeite.

  8. Sophie Ortegaon 29 dec 2010 at 1:08 pm

    Oh nog een tip: ga niet de concurrentie aan op prijs. Doet jouw positie geen goed en de markt geen goed. Kwaliteit mag geld kosten. Durf slecht betalende opdrachten te weigeren. Voor kwaliteit wil men altijd de juiste prijs betalen. Een tikje arrogantie mag. We hebben het hier wel over een ambacht.

  9. Rutger | SEO Zwolleon 29 dec 2010 at 5:15 pm

    Mijn tips:

    – Onderscheid je! Waarin verschil jij van de concurrent?
    – Specialiseer je. Verdiep je bijv. in SEO schrijven en bied dat als dienst aan.
    – Verkoop je. Waarom ben ik als potentiële opdrachtgever gek als ik jou laat lopen?
    – Overtuig. Zorg voor een mooie website, als het kan een huisstijl, goede kaartjes en misschien zelfs een talking logo (Ik help (vul je doelgroep in) bij het oplossen van (vul hier hun hun probleem in).

    Mijn talking logo is: Ik help ondernemers bij het beter vindbaar maken van hun website.

    Kort, krachtig en heel goed te verkopen naar potentiële klanten die heel vaak reageren met: “Is dat nodig dan?” En dan zeg ik: “Ja, want als mensen zoeken via Google klikt 70% op de eerste vier resultaten. Sta je daar niet bij dan loop je heel veel omzet mis.”

    Kortom: zorg voor een korte krachtige boodschap, verwerk deze zo goed mogelijk in al je uitingen en ga hiermee de boer op. Zo word je specialist op jouw gebied, en mensen doen liever zaken met specialisten dan mensen die alles aanpakken. Een specialist kan bovendien meer geld vragen :)

  10. Hurenon 23 dec 2012 at 9:58 pm

    Maak mensen duidelijk dat het schrijven van een SEO-tekst een eenmalige investering is. En hoe langer de tekst bestaat, hoe beter hij kan scoren door de trustrank.

    Al met al een goed investering dus. Ook als klanten adwords gebruiken naar een relvante tekst, is de CPC lager.

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!