aug 17 2010

Eersteklas taalonderwijs?

Published by at 7:18 pm under Mijmeringen

Ben je genetisch al behept omdat je mijn kind bent, is het eerste woord wat je leert schrijven, op je eerste schooldag in groep drie, ‘ik’. En bedankt! Alsof die aap nog een steuntje in de rug nodig had, qua idee dat de wereld om hem draait. Ik pleit voor eerherstel van Aap Noot Mies. Of Boom Roos Vis. Wat jij?

8 responses so far

8 Responses to “Eersteklas taalonderwijs?”

 1. Fiaon 17 aug 2010 at 9:06 pm

  Doe mij maar Boom Roos Vis. Beetje natuurbewustzijn kan geen kwaad. Ook erg: het eerste woordje van je kind ‘IKEA’. Overkwam een vriendin die later met schaamrood op de kaken erkende dat hij dat ook als eerste leerde schrijven van oma die het leuker vond dan Aap Noot Mies. Was achteraf blij dat ze hem toch geen Billy had genoemd.

 2. Antonetteon 17 aug 2010 at 9:45 pm

  Wees gerust, hierna volgen: Maan, roos en vis… Daarna meen ik sok en pen. Er gaan inderdaad stemmen op om “Ik” te vervangen als eerste woord, maar dan omdat de “k” nou net een van de moeilijkste letters blijkt te zijn voor kinderen om te herkennen en onthouden.

 3. Krek.on 21 aug 2010 at 6:11 pm

  Waarom niet meteen groot beginnen? Zon, maan, god? Of juist heel dicht bij huis: kak, drol, pis? Het liefste zien we natuurlijk dat ze meteen hun prioriteiten leren stellen en beginnen met het woord PAPA.

 4. Tekstschrijver Timon 02 sep 2010 at 12:38 pm

  Dit is niet een reactie op het postje, maar een test om te zien of de upgrade naar WP 3.0 goed is gegaan.

 5. Jeroen Wapenaaron 02 sep 2010 at 4:21 pm

  Beginnen met boom roos vis lijkt me wel zo handig. Sluit veel beter aan bij wat ze daadwerkelijk zien, en, ook wel zo prettig: redelijk snel kunnen begrijpen. Ik vraag me alleen af waarom de ”e” zo laat wordt aangeleerd. Je zou toch zeggen dat letters als ”e” en ”n” snel geleerd moeten worden, die worden immers vrij veel gebruikt. Of zijn die letters heel moeilijk te onthouden?

 6. Antonetteon 02 sep 2010 at 9:44 pm

  de e en de n komen (in pen) meestal al in de eerste drie weken….
  het woord “de” komt pas later omdat het niet klankzuiver is. (duh)
  de keuze van de woorden en letters heeft te maken met de klankzuiverheid en de moeilijkheidsgraad (denk aan ei en ij, die ook pas veel later aan bod komen)

 7. SWon 15 sep 2010 at 10:49 am

  Ik pleit voor “Relativiteitstheorie” of anders “Abrikozenbavarois”

 8. Paulon 15 sep 2010 at 12:15 pm

  Ik pleit ook voor eerherstel, maar dan van het onderwijs dat de leerkrachten zélf krijgen. Bij tijd en wijle lees ik wel eens iets wat leerkrachten aan een basisschool op papier zetten. Wees niet gerust: mijn broek zakt er van af.
  Tegen de tijd dat mijn nu 2,5-jarige dochtertje leert schrijven, kijk ik beslist over haar schouder mee. En verder mogen boom, roos, vis wat mij betreft weer het mooie, eervolle plekje krijgen dat ze verdienen!

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!