aug 10 2010

Slimme spam

Published by at 3:02 pm under Achter de letters

Ik ontvang dagelijks een stuk of duizend spamreacties op de diverse blogs die ik beheer. Reden om te ‘commentspammen’ is simpel: je trekt er bezoekers mee naar je site. En blogs die geen no-follow hanteren, dragen bij aan je ranking omdat het linkje van je reactie naar jouw site voor Google dan ook meetelt. Ook indien er standaard no-follow geldt voor de comments, tellen ze nog steeds wel mee bij bijvoorbeeld een site als Technorati. En zo kan ik nog vijf redenen benoemen waarom reageren op blogs gewoon slim is, en dus misbruikt wordt door spammers. 
 
Anyway, de meeste spamcomments zijn snel te herkennen. En beter nog, ze worden afgevangen door steeds slimmere blogspamfilters. Wat de spammers uit India ook bedenken, vaak weten Askimet en co (lees: spamfilters) er wel raad mee. Onlangs was ik nog onder de indruk van het feit dat het filter herkende dat een spambot een willekeurige, normale ‘echte’ reactie had herhaald. Waardoor hij heel echt leek, maar dan vanuit een andere naam en met een ander internetadres – ik klikte bijna op het ‘dit is geen spam’-knopje… 
 
Na dit lange, wat onsamenhangende, intro dan nu het hoe en waarom van dit postje. Browsend door de spamreacties viel mijn oog vandaag op onderstaande spamcomment. Ik vind die knap geschreven. Hij spreekt de doelgroep namelijk uitstekend aan. De doelgroep is in dit geval de site-eigenaar die op het ‘dit is geen spam’-knopje moet klikken. 
 
Knappe comment
De knappe spamcomment vermijdt inhoudelijkheid: dat is een must, want hij gaat naar duizenden blogs tegelijkertijd. Maar de spammer compenseert dat vermijden van inhoudelijkheid door te doen alsof hij je site weldegelijk nog even heeft bestudeerd. Daarbij heeft ie je zelfs gevonden via Yahoo, dus jij bent écht belangrijk op ‘dit’ gebied. Hoe vleiend. En, tja, zo gaat dat in de wereld, ‘hij moet nog wel even op een rijtje zetten wat ie er verder allemaal van vindt’. Maar dat gaat op voor alle spontane reacties natuurlijk. Dit is vast een echt mens!
 
Jammer dat de Engelstalige reactie in dit geval op een volstrekt Nederlandstalig blog de plank volkomen misslaat, anders had ik ‘m – zelfs als door de wol geverfde moderator – misschien zomaar goedgekeurd. Hulde aan de scrupuloze tekstschrijver die achter dit spamtekstje schuilgaat. Of niet? Hij hoopt in ieder geval dat ik doorga met publiceren van tekstjes. Nou vooruit dan maar. Cheers!
 
After reading this posting, I pondered the same point that I invariably wonder about when scanning new blogs and forums. Just what do I think about this? Precisely how should it effect me? This and additional posts on your weblog here certainly give some stuff to consider. I essentially ended up here through Yahoo when I was first doing some web research for some course work that I have. Always good times browsing through and I’m hopeful that you’ll keep on writing new posts. Cheers!

7 responses so far

7 Responses to “Slimme spam”

 1. Navin Poeranon 10 aug 2010 at 3:26 pm

  Inderdaad, creatief geschreven.

  Ik zie dat het trouwens ook op andere sites is gepost (wat natuurlijk te verwachten was), check:

  http://www.google.com/search?q=%22after+reading+this+posting,+I+pondered+the+same+point+that+I+invariably+wonder+about+when+scanning+new+blogs+and+forums.+Just+what+do+I+think+about+this%22&hl=en&client=firefox-a&hs=b6&rlz=1R1GGLL_en___SR391&ei=FmFhTJCAHYL78Aaiwoi8Cg&start=10&sa=N&filter=0

 2. David Brinkson 10 aug 2010 at 3:37 pm

  Mooie comment: helemaal niets concreets zeggen met best veel woorden. :)

 3. Krek.on 10 aug 2010 at 10:54 pm

  Mooi woord, scrupuloze. Tot mijn verbazing al vijftig keer terug te vinden bij de Google. Ik krijg overigens maar zelden comment spammers. Maar ja, bij mij is het óf inloggen of humaan valideren. Dat scheelt.

 4. Carola Janssenon 11 aug 2010 at 2:43 pm

  Ja, goede blogpost. Maar ik wil nog wel even nadenken over wat ik er nu precies van vind. Dat heb ik wel vaker als ik blogs lees van anderen. Ook de andere berichten die je hier schrijft leveren stof tot nadenken. Ik kwam hier via Google Buzz, toen ik op zoek was naar inspiratie voor mijn eigen blog. Hoe dan ook, het was weer interessant om te lezen en ik hoop dat je zelf genoeg inspiratie houdt om tot in lengte der dagen nieuwe posts te blijven schrijven. :-)

 5. Tekstschrijver Timon 12 aug 2010 at 9:50 am

  Haha Carola – ik trapte er bijna in!

  ;-)

 6. Jayon 12 aug 2010 at 11:14 am

  Grappig dat Carola’s vertaling precies verwoordt wat ik vaak denk. Leuk stukje, de schrijver vraagt om een reactie maar wat moet ik daar nou van vinden? Ga zo door, ik lees je graag, geen commentaar, en in geval van Tim, Krek en co., blog eens wat vaker, ik honger te regelmatig naar iets nieuws.

 7. Carola Janssenon 12 aug 2010 at 11:47 am

  Toch fijn dat je desondanks niet op het ‘Dit is spam’-knopje hebt geklikt!

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!