mrt 08 2010

Sollicitatiebrief

Published by at 10:10 am under Tims teksttips

Wat leren studenten communicatie- en informatiewetenschappen tijdens hun studie? Ik heb geen idee. In ieder geval niet om een goede sollicitatiebrief te schrijven, als ik af moet gaan op de sollicitatiebrieven die ik regelmatig ontvang. Ze zijn bijna allemaal naar dit voorbeeld:  

Geachte heer/mevrouw,  

Tijdens mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen zei de docent in de eerste les dat communicatie een pak melk kan zijn. Geslepen als hij was, legde hij pas aan het eind van het college uit wat hij met zijn uitspraak bedoeld had. Toen snapten we het echter allemaal al. Communicatie is alles en alles kan communicatie zijn. Mijn zienswijze is intussen dezelfde, maar toch zou ik er kanttekeningen bij willen plaatsen. Want alles kan wel iets communiceren, maar niet alles communiceert echt iets.
 
Mijn naam is xxx xxxxx, ben xx jaar oud en ik bevind me in de laatste fase van mijn studie. Deze voltooi ik in de avonduren omdat ik me alvast wil gaan richten op mijn carrière. Op dit moment werk ik op de communicatie-afdeling van verzekeringsmaatschappij xxxx. Aangezien dit bij voorbaat al tijdelijk zou zijn (men kon me niet meer dan 20 uur per week bieden), ben ik nu op zoek naar een interessante en uitdagende functie in de communicatiewereld. Na even rond gekeken te hebben op het internet, leek me uw bedrijf interessant om mijn echte carrière aan te vangen.
 
Tot op dit moment heb ik me op communicatiegebied zowel binnen mijn studie als daar buiten bezig weten te houden. Binnen de studievereniging heb ik vele commissies geleidt, maar de interessantste was toch wel de xxx-commissie. Samen met afvaardigingen van drie verschillende universiteiten heb ik een xxx opgezet die bezocht werd door zo een xxx studenten. Daarnaast ben ik pr-functionaris geweest binnen het bestuur van die vereniging (xxxxx).
 
Ook buiten mijn studie heb ik mijn weg gevonden binnen interessante doch tijdelijke functies in de communicatie. Zo heb ik een maand gewerkt bij xxxx in xxxxx waar ik een intranet heb opgezet voor de afdeling xxxxx . Ook heb ik  zes maandenvoor xxxx in xxxx gewerkt, waar ik me bezig hield met het vullen van de website en meedacht over de uitingen van de stichting.
 
Ik ben een assertieve persoon, heb een goede fantasie, werk secuur en ben klaar voor het echte werk. Functies binnen de ICT/communicatie van uw bedrijf zouden voor mij een mooie uitdaging zijn.
 
Afwachtende uw reachte verblijf ik,
 
Waarom vind ik dit een slechte sollicitatiebrief? 
 
Voornamelijk omdat hij het een keer of dertig over zichzelf heeft (tel alleen al het aantal keer ‘ik’ en ‘mijn’) en maar twee keer summier over mij. Het doel van de eerste alinea ontgaat me volledig. Waarom moet ik dit lezen? Pas in de laatste zin van de tweede alinea maakt ie duidelijk dat hij ‘even’ rond heeft gekeken en toen mijn ‘interessante’ bedrijf vond. De derde en vierde alinea’s zijn functioneel, maar de eerste zin is in beide gevallen tenenkrommend. De laatste alinea tot besluit mist iedere prikkel om erop in te gaan.
 
Mijn indruk na het lezen? 
 
Hij houdt zich vaak met dingen bezig. Hij had een ‘geslepen’ docent? Hij maakt spelfouten (‘ik heb geleidt’). Gebruikt woorden als ‘men’ en ‘doch’. En hij vindt mijn bedrijf ‘interessant’ voor ZIJN carrière. Wat ik aan hem heb, is volkomen onduidelijk…
 
Waarom drukken ze studenten niet een exemplaar van Dale Carnegie’s How to win Friends and Influence People in de handen? Les één in communicatie: spreek de ontvanger van je boodschap aan, ga niet alleen over jezelf lopen blaten.
 
Wat had ie moeten doen in zijn sollicitatiebrief? 
 
Wat mij betreft had hij direct duidelijk moeten maken dat hij in zijn oriëntatie op de markt MIJN bedrijf vond en niets liever wil dan VOOR MIJ gaan scoren. Mijn bedrijf werkt namelijk voor die ene doelgroep waar zijn hart ook naar uitgaat. Ik lever bepaalde producten en diensten die hij als geen ander kan verkopen/produceren. Hij zou bovendien een aanwinst voor mij zijn omdat hij een xxxx persoonlijkheid heeft. En dan brengt hij ook nog dit en dat aan ervaring en netwerk mee als ik hem in dienst neem. 
 
Om het nog aantrekkelijker te maken: ik krijg hem zelfs twee maanden op proef voor een prikkie. Deze jongen snapt het! Snel bellen voor hij ergens anders gaat werken!

13 responses so far

13 Responses to “Sollicitatiebrief”

 1. Verbal_Kinton 08 mrt 2010 at 5:11 pm

  Ik moet even reageren, aangezien ik zelf ook een werkzoekende ex-CIW’er ben. Ik vind dat er tijdens onze opleiding erg weinig aandacht is besteed aan praktische zaken als presenteren en doelgerichte teksten schrijven.

  Nog maar een brief van een CIW-er dan. Schieten mag, de brief heeft echter wel tot een gesprek geleid..

  Utrecht, 14 januari 2010

  Betreft: Sollicitatie naar de functie Online (social) media/ PR xxxxx

  Beste mevrouw Xxxxx,

  Bij deze solliciteer ik naar de functie Online (social) media/ PR xxxx. Ik ben Marnix van de Veen, een creatieve communicator. Afgelopen februari februari heb ik mijn studie Communicatie en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht afgerond met een bachelortitel. Tijdens mijn studie heb ik mij vooral gericht op nieuwe media en digitale communicatie. Zo heb ik radio gemaakt, een internetconcept ontwikkeld, gefilosofeerd over de ICT en uiteindelijk mijn scriptie geschreven over de afweging tussen vorm en inhoud in de interface van de iPhone. Ik heb dus een brede kennis van communicatie, zowel op filosofisch als op toegepast gebied.

  Na mijn afstuderen heb ik als zelfstandig ondernemer onderzoek gedaan naar burgerschap en deelgenomen aan Creative City Lab 2009, een project waarin 25 topstudenten oplossingen hebben ontwikkeld om de klimaatneutrale woonwijk mogelijk te maken. Gedurende dit project heb ik met drie collega’s een social marketing concept ontwikkeld. Via Twitter hebben we opinion leaders ingeschakeld als voorlichters. Meer over dit project is te vinden op mijn website, http://www.rnix.nl.

  Ik wil graag Xxxxx worden omdat ik gefascineerd ben door communicatie in het algemeen en social media in het bijzonder. Ik bevind mij dan ook midden in de 2.0 wereld. Ik ben actief op Twitter (@verbal_kint) en heb deze vacature gevonden via LinkedIn. RSS-feeds en Podcasts vormen een groot deel van mijn dagelijkse portie informatie. Naast mijn enthousiasme heb ik ook de nodige kwaliteiten. Ik heb een groot inlevingsvermogen dat mij in staat stelt doeltreffend te communiceren met diverse doelgroepen. Zowel het schrijven van teksten als het geven van presentaties gaat mij goed af. Daarnaast werk ik graag in projectvorm. Korte deadlines zorgen bij mij voor grotere productiviteit en kritische collega’s stel ik erg op prijs.

  Samenvattend ben ik een creatieve, betrokken communicatiefanaat die graag fulltime met social media aan de slag wil. Uiteraard wil ik deze motivatie graag toelichten in een gesprek.

  Met vriendelijke groet,

  Marnix van de Veen

  Bijlage: Curriculum Vitae

 2. Rodehondon 08 mrt 2010 at 5:20 pm

  Niet gek. Ik had alleen liever een eerste zin gezien die iets pakkender is.

 3. Tekstschrijver Timon 08 mrt 2010 at 5:30 pm

  Stuk beter! Nog steeds weinig op de lezer toegeschreven, maar wel direct to-the-point (dat is fijn), weinig vaag (dat is ook prettig), leesbaar enthousiast (fanaat! ;-)) en je bent inhoudelijk natuurlijk erg ‘hot’ – voor een groot deel van jouw potentiële werkgevers is je kennis/focus nog heel erg nieuw/spannend. Dat laatste punt zou voor mij deels wel compenseren dat je de brief niet gepersonaliseerd hebt.

  Ga je nog een sollicitatiebrief sturen – of is het gesprek nog in volle gang? Indien ja: aan wie ga je hem sturen (je hoeft geen naam te noemen), en wat hoop/denk/verwacht je voor dat bedrijf te kunnen betekenen?

 4. Verbal_Kinton 08 mrt 2010 at 7:17 pm

  Ik ben momenteel meer bezig met een paar klussen als zelfstandige. Binnenkort wel weer kijken naar leuke vacatures. Als er wat bij zit zal ik contact met je opnemen.. :)

 5. Anouk Timmermanon 08 mrt 2010 at 8:24 pm

  Marnix, “bij deze”? Een brief die begint met een taalfout belandt bij mij doorgaans na de eerste regel al in de papierbak… Zonde!

 6. Tekstschrijver Timon 08 mrt 2010 at 10:10 pm

  He Anouk, ik heb een vergelijkbare reactie op taalfouten in sollicitatiebrieven (van aspirant tekstschrijvers en communicatiemedewerkers). Bij deze / bij dezen vind ik een grensgeval, zie ook http://tekstschrijver-tim.nl/2008/07/09/bij-dezen-deze/ Maar formeel gezien heb je gelijk.

 7. Francaon 09 mrt 2010 at 12:18 pm

  Inderdaad, ‘bij deze’ is een grensgeval. Mij valt vooral het ontbrekende streepje op: Communicatie en Informatiewetenschappen… Bovendien staat er twee keer het woord februari in regel 2.

 8. Verbal_Kinton 09 mrt 2010 at 12:47 pm

  @Anouk Dat wist ik niet, ook nooit commentaar op gehad. Ik zal een meer pakkende eerste zin gaan gebruiken, zodat ik het probleem kan ontwijken. Dank voor het advies!

 9. Anouk Timmermanon 09 mrt 2010 at 2:53 pm

  Hmm, ik frons in ieder geval harder bij “bij deze” ;-)

 10. […] Marnix is een held. Een onverschrokken digital native die zo dapper is om zijn sollicitatiebrief – in conceptvorm – hier te publiceren met de vraag “hoe kan ik deze brief verbeteren?” De ruwe versie is alvast een stuk beter dan de voorbeeldsollicitatiebrief uit het vorige postje, maar hij is nog niet af. Wie heeft er nog een tip voor deze crowdsourcende communicatiegoeroe in de dop? Wat moet hij in zijn brief veranderen om te zorgen dat zijn potentiële werkgever direct contact opneemt? Tekstueel zie ik ruimte voor verbetering. Jij ook? Dan moet je even reageren! Enneh… aardig zijn he? Utrecht, xx maart 2010 […]

 11. […] Afgelopen maandag publiceerde Tekstschrijver Tim (@TekstschrijverT) een blog over sollicitatiebrieven door CIW-studenten. Ik kon het niet laten om daar een oude brief van mezelf tegenover te zetten (zie de comments daar). Toevallig zag ik gisteren een leuke vacature bij Point to Point communicatie, dus is het tijd voor een experiment. De eerste draft van mijn sollicitatiebrief staat nu online op de site van Tim. Help me de brief te verbeteren! Als ik de baan krijg komt er een leuke borrel voor alle helpers.. […]

 12. Anson 24 jun 2011 at 12:06 pm

  “heb een goede fantasie”, dat zou ik altijd anders verwoorden. Beter is “ben erg creatief”.
  Bij fantasie willen mensen weleens andere dingen gaan denken..

 13. Hanson 31 jul 2011 at 6:16 pm

  Wij zijn op zoek naar een goede tekst/copy writer met een grote dosis creativiteit!
  Je kunt je sollicitatie sturen naar hh@the-line.nl.

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!