jul 22 2009

Liefdewerk oud papier

Published by at 3:21 pm under Historie

Ik heb het me jaren afgevraagd. Wat is de etymologische logica achter ‘liefdewerk oud papier’? De betekenis ervan is duidelijk: dit hobbyblog valt bijvoorbeeld grotendeels onder die noemer. Onbezoldigd liefdadigheidswerk (géén pleonasme). Maar wat heeft dat te maken met ‘oud papier’? Inmiddels ben ik eruit.

Eind 19e eeuw kwam een liefdadigheidsinstelling (liefdewerk) op de proppen met de naam ‘Oud Papier’. Deze katholieke club zamelde oud papier in, verkocht dat en ondersteunde met die inkomsten meerdere liefdadigheidsinstellingen. Zodoende werd Liefdewerk Oud Papier in de loop der jaren synoniem met pro bono. Ondanks dat de instelling niet meer bestaat, leeft de uitdrukking voort. Papier, zo blijkt eens te meer, is geduldig ;-)

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!