jan 03 2009

Champagne!

Published by at 12:48 am under Uncategorized

Champagne mag alleen Champagne heten als het uit de Champagne (een streek in Frankrijk) komt. Dat hebben die Fransen slim geregeld. Soortnamen gaan tenslotte steevast een eigen leven leiden, waarmee het oorspronkelijke merk snel aan waarde inboet. Wie weet er nog dat ‘fiets’ ooit een merk, zoals Batavus, was? Niemand, op enkele taal- of rechtenstudenten na. Moet je er in merkcreatie dus voor waken niet té succesvol te zijn? Welnee. Soortnamen worden niet gekenmerkt door het feit dat ze lekker bekken. Wel door het feit dat ze vaak de eerste in hun soort zijn. Denk aan mp3, wat inmiddels synoniem is voor honderden digitale muziekbestandsformaten. En het onmogelijk goed te spellen googlen / googelen / googlelen, wat het werkwoord is geworden voor ‘iets op internet opzoeken’.
 
In het laatste geval heeft de zoekmachinegigant overigens nog flink geprotesteerd, maar zelfs Google’s almacht kan taalontwikkeling niet tegenhouden. Misschien dat de zoekmachine Tekstschrijver Tim daarom (sinds vandaag!) met een PageRank van 5 waardeert? If you can’t beat them, join them? Haha, veel vergezochter zullen we het maar niet zoeken.
 
We hebben een P, we hebben een R, we hebben een…
De daadwerkelijke reden voor PR5 heeft veel te maken met het feit dat er af en toe iets gepubliceerd wordt wat schijnbaar het lezen waard is, versterkt door een aardige mix van bookmarks op ‘social media’-platformen, links naar deze site op gezaghebbende sites van collega’s, het aantal blogreacties en de hoeveelheid abonnees in verschillende feedreaders. Google heeft een neus voor ‘publieke waardering’.
 
Vandaar, lieve bezoeker, van harte bedankt! Champagne? Champagne!
 

4 responses so far

4 Responses to “Champagne!”

 1. cornon 05 jan 2009 at 5:23 pm

  andere bekende voorbeelden zijn: maggie en luxaflex (bekend is een procedure van Hunter Douglas, producent, tegen het z.g. mis(!)gebruik van van hun productnaam voor een zonwering in een toneelstukje op tv (:doe jij de luxaflex even dicht….),C

 2. Jochemon 21 jan 2009 at 2:10 pm

  He Tim… watskebeurd??? je pagerank staat weer op 4 bij mij??

 3. Tekstschrijver Timon 22 jan 2009 at 6:30 am

  Ja viel mij ook op, hij schommelt. Op http://oyoy.eu/google/pr/?url=http%3a%2f%2fwww.tekstschrijver-tim.nl&#r kun je zien hoeveel PR de verschillende datacenters van Google op dit moment afgeven (still mostly 5, toch.. puntje van aandacht).

 4. Rodehondon 22 jan 2009 at 9:32 pm

  En wat zegt dat…? Is hoger of lager juist beter?

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!