dec 22 2008

Zo legitiem als een appel

Published by at 4:50 pm under Mijmeringen

Tim heeft alle adviezen in de wind geslagen en is toch voor een pc (ipv apple) gegaan. Dat betekent weer volop getrakteerd worden op vage kreten, zoals ‘legitiem’. Ik moest van het installatieprogramma namelijk vooral controleren of mijn Vista wel legitiem was. Nu gebruik ik dat woord doorgaans alleen in de betekenis van gerechtvaardigd. Maar het blijkt ook te staan voor rechtmatig / wettig. Eh… nou vooruit. Vaag. Het gaat er uitsluitend om of ik het legaal verkregen heb toch? Of niet? Even Googlen biedt uitkomst. “Legitieme Windows is authentieke Windows-software met een geldige licentie van Microsoft die legaal is geïnstalleerd.” Dus je moet het installeren om het legitiem te maken? Dubieus. 
 
Het is legitiem vind ik (als in: gerechtvaardigd) dat Windows vraagt of je even wil opletten voor installatie. Het is wat mij betreft ook legitiem (als in: rechtmatig) om Windows-gebruikers af en toe eens te controleren of ze wel betaald hebben.  In legitieme (als in: wettige) zin, is dat prima. Maakt dat hun software legitiem? Ik vraag het me af. Authentiek of legaal, ja. Legitiem? Voor je het weet gaan we appels van de groenteboer ook zo bestempelen.

One response so far

One Response to “Zo legitiem als een appel”

  1. Markon 14 jan 2010 at 4:45 pm

    Fantastisch uiteengezet :) Mooi voorbeeld van termvervaging hier, dankjewel Microsoft voor het zaaien van nog meer verwarring dan er al is …

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!