nov 25 2008

Wie schrijft, die kijft?

Published by at 4:49 pm under Achter de letters

Willem Drees schijnt ooit eens gezegd te hebben: “Als je een komkommer in een Volkskrant verpakt, dan is het na een week een augurk.” Volkskrantjournalisten berichten nu eenmaal graag kritisch. “Het afbranden van iets is makkelijk, als je gezegend bent met een scherpe pen”, weeklaagde ook  Kluun onlangs (over recensenten). En die vete tussen Arnon Grunberg en A.F.Th. Van der Heijden afgelopen jaar? L‘Histoire ce répète.
 
Tekstschrijvers onderling lusten elkaar al net zo rauw. Kijk maar naar irritaal.nl, spatiegebruik.nl en copytijgers.blogspot.com en meer van dat soort sites (waar ik af en toe best om kan lachen overigens). Het lijkt aan amateurschrijvers om de moraal hoog te houden. Hoewel… Ook dagboeken bestaan bij de gratie van zaken van je afschrijven. Op geenstijl.nl is het woord aan de reaguurders. In battle raps rekenen rappers met elkaar af. Wie schrijft, die kijft. Zoveel is zeker. De huiswerkopdracht van vandaag luidt daarom: schrijf eens iets positiefs. Over een ander, over jezelf. Maakt niet uit waarover eigenlijk. Steunbetuigingen, opbeurende woorden, liefdevolle zinnen, vrolijke tekstjes. Ik verklaar de omgekeerde Klaagmuur bij deze(n) voor geopend!

4 responses so far

4 Responses to “Wie schrijft, die kijft?”

 1. Dagboekon 26 nov 2008 at 5:08 pm

  Inderdaad helemaal mee eens! Elke dag even iets positiefs uit de dag halen, en dat schrijf je dan natuurlijk ook elke dag kort en bondig op in je “Hoe was je Dagboekje” ;-)

 2. tripleXon 27 nov 2008 at 2:40 am

  De volgende tekst kwam ik ooit, vele jaren geleden, ergens tegen, maar vergat waar ik het gelezen had. Ik heb me later gek gezocht en gebladerd om het terug te vinden. Het is misschien typische agenda-wijsheid, maar het geeft me een goed gevoel, geruststellend:

  Even in a time of elephantine vanity and greed, one never has to look far to see the campfires of gentle people.
  -Garrison Keillor-

  Ik besef nu pas hoe actueel het is! Hij schreef het in 1989, maar het zou over de kredietcrisis kunnen gaan.

 3. Krekon 30 nov 2008 at 6:37 pm

  Fantastisch stuk, Tim! Het is altijd weer een groot plezier om te zien hoe een vakman zijn visie op de actualiteit weet om te smeden tot een aangenaam leesbaar artikel, dat een glimlach schenkt en tot nadenken stemt. Echt genieten, zoals jij de spijker op zijn kop slaat!
  *neemt met een diepe buiging de denkbeeldige hoed af*

 4. Benon 16 jan 2009 at 3:02 pm

  Ik kan me niet herinneren in de clinch te hebben gelegen met andere tekstschrijvers. Wel probeer ik irritatie aan taalgebruik van anderen tot een kunstvorm te verheffen. Dat doe ik niet om negatief te zijn. Ergeren lucht op, houdt je scherp en leidt ook tot vrolijkheid. Vooral bij mezelf, dat geef ik toe.

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!