sep 19 2008

Freelance journalist? Contract reporter!

Published by at 3:17 am under Uncategorized

Stel je bent freelance journalist en je wil graag gevonden worden op internet. Je hebt een website die al eventjes online is, met al wat linkjes die ernaar wijzen. En je weet een klein beetje waar een voor zoekmachines geoptimaliseerde pagina tekstueel aan moet voldoen. Toch lukt het je niet om die top tien notering in Google te veroveren op het woord journalist. Wat moet je nog doen om jouw journalistieke talent zichtbaarder te maken? Een vraag waar tientallen (goeie) antwoorden op te geven zijn. Eén antwoord luidt: maak gebruik van het feit dat Google werkt met Latent Semantic Indexing.
 
Google gebruikt Latent Semantic Indexing om ervoor te zorgen dat je relevante resultaten ziet als je op zoek bent naar ‘ journalists’ of ‘ journalism’, op pagina’s waar dat woord misschien niet, of weinig, voorkomt. Handig dat Google dat doet. Ik wil namelijk best een site zien met Jaguar occasions als ik zoek naar tweedehands Jaguars. Synoniemen zijn overigens niet de enige Latent Semantic Indexing-woorden. Gelieerde woorden, meervouden of anderszins semantisch verbonden woorden doen het net zo goed.
 
Freelance journalisten opgelet!
Zorg dus dat je, in aanvulling op Tims tientallen teksttips die je met je neus voor journalistiek al tot op de bodem uitgeplozen hebt, weet welke woorden Google vindt matchen met ‘freelance’, ‘journalist’ of ‘ reporter’. Hoe? Simpel. Kijk welke woorden – anders dan jouw keyword – vetgedrukt weergegeven worden op de resultatenpagina’s. Let wel: zet een tilde voor het woord. En gebruik een minteken om het zoekwoord zelf uit te sluiten (dat scheelt wat speurwerk). Proberen? Zie hier wat Google min of meer gelijk schaart aan: journalist en/of freelance. 
 
Strooi vervolgens een aantal van die woorden door de tekst op die pagina die beter moet scoren in de zoekmachines. Wedden dat je een paar dagen later tenminste één of twee collega contract reporters het nakijken geeft?

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!