jun 05 2008

KIJK

Published by at 4:13 pm under Tims teksttips

Kijk, je kunt natuurlijk ook het geïllustreerd algemeen wetenschappelijk tijdschrift ‘Natuur en Wetenschap’ lezen, maar leuk is anders. Ter lering ende vermaeck ligt de KIJK wat mij betreft lekkerder in de mand. Helemaal na het voorwoord van vorige maand, getiteld ‘De Taalmaf(f)ia’. Met één f. En niet maffia, zoals het ‘het groene boekje’, officieel Woordenlijst Nederlandse Taalmaffia geheten, het wil. 

“Want…”, zo betoogt Leo Polak, “…volgens ons is mafia een Italiaans woord.” Hij vervolgt met een uitleg over waarom je sex in zijn ogen beter met een x kunt schrijven (expres verkeerd). En hij stipt meer netelige taalkwesties aan.
 
Kijk, ik lees het blad in principe voor de maandelijkse update over wanneer we nu eindelijk eens Mars gaan koloniseren. En daarom moet je KIJK ook lezen. Maar met meer taalnieuwtjes verderop in de mei-editie. En – jawel – weer (!) een taalnieuwtje in het juninummer, kan mijn lijfblad nu echt niet meer stuk. KIJKen, KIJKen en KOOPen!

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!