feb 20 2008

Bewijslast

In het gratis treinblaadje Metro las ik vanochtend een artikel over mogelijk nieuw bewijs omtrent de moord op J.F. Kennedy. “Volgens experts is de bewijslast echter vals”, schrijft razende reporter Ruben Eg. Beste Ruben, volgens mij (expert) is jouw gebruik van het woord ‘bewijslast’ vals.

 

‘Bewijslast’ betekent namelijk de verplichting om bepaald bewijs te leveren. In Nederland en tal van andere fijne landen ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen. De bewijslast ligt dus bij de beschuldigende partij. In dit geval beschuldig ik iemand van foutief taalgebruik. De bewijslast ligt dus bij mij. Het bewijs is onder meer hier te vinden.

 

In het artikel over de moord op JFK moet gewoon staan dat ‘het bewijs’ vals is. Dat klinkt misschien iets minder chic en ronkt wellicht wat minder, maar is tenminste correct. Verwarrend genoeg is bewijs wel vaak belastend overigens, niet te verwarren met laster. Lastig he?

 

Daarom speciaal voor Ruben, zijn collega’s bij Metro en alle andere lezertjes is het Woord van de Week: bewijslast!

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Reageer!